Затваряне на менюто
Затвори

Герхард Хайнц във Виена. Напълно електрически!

Герхард Хайнц във Виена. Напълно електрически!

Съвременните електромобили са интелигентни, осигуряват устойчива мобилност и са наистина забавни. Герхард Хайнц е напълно убеден в това. Въпреки напредналата си възраст известният композитор е технически грамотен и определя себе си като "early adopter" когато става дума за нови модели смартфони и компютърни технологии. Посетихме го във Виена и бяхме погълнати от динамичната природа и любознателността на 89-годишния творец.

На път из Европа.
У дома във Виена.

Герхард Хайнц се чувства като у дома си по улиците на Виена. Известният композитор на филмова музика се придвижва навсякъде в своя e-up!, доказвайки на практика, че електромобилите на Volkswagen отдавна са се превърнали в неразделна част от градския живот. Независимо дали шофирате в натовареното движение или маневрирате в тесни места за паркиране, моделът е просто идеален за градския трафик.

Бяхме любопитни да разберем от живеещия във Виена 89-годишен композитор какво е усещането от шофирането на електромобил и по-специално защо е избрал именно е-up! Отговорът му се оказа наистина забележителен.

На чаша кафе меланж
в Доммайер концерт кафе.

Излизаме от прочутото кафене Доммайер и попадаме директно в прегръдките на Volkswagen e-up! Преминаваме тихо на електрическа тяга по протежение на Maксингщрасе в 13-ти район на Виена, покрай зоологическата градина и двореца Шьонбрун в посока Перхтолдсдорф. Герхард Хайнц обича да прекарва следобедите си в това живописно малко място в южните покрайнини на Виена. Независимо дали е със съпругата си или сам, любимата му сладкарница тук е Кондиторай Хайнер - традиционен придворен доставчик на изискани лакомства.

 

"Когато през лятото сваля страничните прозорци и отворя стъкления покрив, усещането е като на лодка насред Адриатическо море!"

"Карай да върви!" Това е девизът на Герхард Хайнц и не е случайно, че въпреки почти 90-годишната си възраст той изглежда също толкова авторитетно като компетентно на мястото си зад волана, колкото и преди поне двадесет години. За него екологичният фактор и опазването на околната среда като цяло са изключително важни аспекти на електромобилите, но основен извор на ентусиазъм към електрическата мобилност си остава неговата любознателност.

„Любопитството ми към новите технологии е безгранично. Смартфони, таблети, компютри – винаги трябва да имам най-новите технологични решения.”

Това е направо невероятно. Как може на тази възраст човек да е толкова открит и готов да приеме постоянните промени в съвременните технологии? От една страна, това забележително отношение може да се дължи на кариерата на Герхард Хайнц. След завършване на Техническия университет във Виена той не работи като инженер, но се превръща в звезда от световен мащаб. Името му е добре известно на музикалните експерти и почитателите на киното по целия свят като един от най-известните филмови композитори в Европа.

Повече от 130 филма. Музикален съпровод и песни от 60-те, 70-те и 80-те години. Комедии, драми и филми на ужасите. За работата на Герхард Хайнц хората говорят и до днес, а популярността му не отслабва и след оттеглянето му от публичната сцена. Това несъмнено се дължи преди всичко на младите поколения, които днес преоткриват старите класики. В края на краищата той е единственият музикант, който още през 50-те години на миналия век притежава Hammond орган и включва този инструмент в своите композиции. По онова време тази уникална възможност му печели многобройни ангажименти в телевизията и рекламата.

 

"Усещането зад волана на е-up! често ми напомня музикално изпълнение на електронен инструмент. Превключването на степента на рекуперация при спиране например много прилича на смяната на регистрите при органа."

Запълват цяла стена с рафтове: звукозаписите на неговите приблизително 130 филмови музики.

Винаги в крак с най-новото: нивото на заряд на своя e-up! Хайнц контролира чрез приложение на Car-Net.

Сега Герхард Хайнц планира да генерира електроенергия за зарядната станция пред дома си чрез фотоволтаична система на покрива си. Той непрекъснато следи и постоянно нарастващия брой смартфон приложения. Единственото нещо, за което той няма категорично мнение е музиката:

"Наистина обичам да слушам класическата радиостанция Ö1 докато шофирам, но винаги превключвам на някоя новинарска програма, преди да се потопя твърде дълбоко в света на музиката."

С тези думи известният диригент натиска педала на газта и се изстрелва напред, изпреварвайки собствениците на спортни автомобили по виенските улици.

Това може също да Ви интересува

Ами сега!
Изглежда браузърът ви не е актуален. Може би уебсайтът ни не работи оптимално. Повечето браузъри (но не и MS Internet Explorer 11 и по-стари) все още работят добре.

Препоръчваме ви да актуализирате вашия уеб браузър!
Последната версия може да гарантира добро изживяване навсякъде в Интернет.

Благодарим ви за посещението,
Вашият Volkswagen екип