Затваряне на менюто
Затвори

Мислене в нови измерения. VISIONS OF NOW: Ван Бо Ле-Менцел

Мислене в нови измерения. VISIONS OF NOW: Ван Бо Ле-Менцел

На пръв поглед функционалното облекло може да Ви заблуди, че един човек е донякъде мързелив - но при Ван Бо то допълва усещането за честност и вътрешна чистота, което той оставя у своите събеседници. Неговото съзнание се вълнува от значително по-важни и стойностни неща. Той обмисля футуристични проекти за градове на бъдещето, за нуждата от жизнено пространство и за превозните средства, които трябва да ни пренесат от точка A до точка B. Ако го попитате как си представя жизненото пространство на утрешния ден, той започва да обяснява разпалено, като освен с думи, си помага с езика на тялото и очите.

"Всеки на този свят заслужава да има свое собствено пространство на земята. В момента на света живеят над 7 милиарда души, тоест всеки от нас разполага средно с 40-50 квадратни метра. Знаете ли колко място ни трябва в действителност? Всъщност Земята започва да изглежда прекалено малка за толкова много хора", казва той. Решението: ние трябва да преосмислим начина, по който оползотворяваме жизненото си пространство.
Именно тези мисли го довеждат до неговия най-известен до момента проект: къщата с площ един квадратен метър. С размери метър на метър и въпреки това снабдена с всичко, от което човек има нужда. Може би с изненада ще се запитате как е възможно да се побере всичко необходимо на толкова малка площ. Но истината е, че тук думата "къща" не бива да се възприема в буквален смисъл. Защото Ван Бо е не само архитект, но и човек на изкуството.

Начало на видеото

 "Когато говорим за жизнено пространство, ние обикновено говорим за числа и за квадратни метри, но какво всъщност означава това?", пита той. Вярно ли е уравнението: колкото повече пространство имаме, толкова по-щастливи ще бъдем? Ван Бо поставя въпроса от колко пространство се нуждаем всъщност, за да бъдем щастливи, представяйки ни едно доста интересно решение.


В своето жилище в Берлин той започва да материализира своите идеи за многофункционално жизнено пространство: "Аз живея заедно със съпругата си и двете ни деца и непрекъснато трансформираме вътрешното пространство. Ние все още не сме решили коя стая да бъда за децата и коя - за възрастните. Всичко се променя на момента. Децата ни променят нас самите." Споделяйки своята постеля с децата, той залага на концепцията Sharing Economy. "Ние отдавна говорим за разхищението на храна и изхвърлянето на дрехи. Защо не се отнасяме така и към пространството на планетата?", споделя мнението си той.

Вдъхновен
от малките пространства.

Когато Ван Бо употребява израза "у дома", той не се ограничава между четири стени. Визионерът мечтае за къщи на колела. Електрическата мобилност ни освобождава от традиционния автомобилен дизайн. При електромобилите имаме възможност да оползотворим пространството по качествено нов начин, без да се съобразяваме с наличието на голям двигател. Той си представя например малка къща с площ един квадратен метър, поместена вътре в електромобил. "Няма ли да бъде чудесно - вместо да излизам от дома си и да отивам към офиса си, просто да преместя целия си дом там, където бих искал да работя", пита той.

Ентусиазмът на Ван Бо се покачва още повече, когато говори за технологичния прогрес и автономното шофиране: "Защо трябва да се концентрираме върху трафика, при положение, че можем да обръщаме внимание на децата си и например заедно да закусваме в автомобила?" Той смята, че "електрическата мобилност е предвестник на една нова ера", както и като възможност да организираме по нов начин градовете, така че те да бъдат отворени и достъпни за всички.

Постигнете повече,
като използвате малко.

Тъй като Ван Бо не престава да създава нови и нови иновативни концепции за бъдещето, той създава инициативи като Tiny House University в берлинския Bauhaus Campus и приканя хората да участват в създаването на новите идеи. В мечтите си за многофункционално жизнено пространство Ван Бо дори е мислил да споделя своя апартамент с чужди хора. "Когато утре напусна моето жилище, защо пък то да не бъде отворено за други хора, които например биха желали да работят от там?", смята той. За да бъде осъществена тази концепция с помощта на интелигентна свързаност, "всички апартаменти и пространства в системата трябва да бъдат обединени в някакъв вид библиотека или приложение, за да бъдат споделяни и да не се хабят толкова много ресурси."

Предвестник **
на една нова ера.**

"Няма ли да бъде чудесно - вместо да излизам от дома си и да отивам към офиса си, просто да преместя целия си дом там, където бих искал да работя?"

Ван Бо Ле-Менцел е дипломиран инженер и архитект, освен това е творец, дизайнер и иноватор. Той вече е гостуващ преподавател и преподава дизайн в Университета за художествени изкуство в Хамбург, участва в TEDx и не прави особена разлика между работата и личното време. Той не смята, че парите или пресирането заради срокове са мотивиращи, а предпочита да залага на това всички да могат да споделят своите идеи и заедно да взимат участие в процесите.
@buildmorebuyless

Ами сега!
Изглежда браузърът ви не е актуален. Може би уебсайтът ни не работи оптимално. Повечето браузъри (но не и MS Internet Explorer 11 и по-стари) все още работят добре.

Препоръчваме ви да актуализирате вашия уеб браузър!
Последната версия може да гарантира добро изживяване навсякъде в Интернет.

Благодарим ви за посещението,
Вашият Volkswagen екип