Затваряне на менюто
Затвори

Между града и провинцията. VISIONS OF NOW:
квартал Vor Mag

Между града и провинцията. VISIONS OF NOW:
квартал Vor Mag

"Спокойствието тук ни действа наистина прекрасно. Именно заради това обичаме да прекарваме колкото се може повече време навън". Ние посетихме Анна и Маркус в техния имот сред природата, за да поговорим за техния начин на живот, за устойчивото развитие и за връзката им с мобилността. Двойката притежава ферма в Бранденбург. С пет овце и котка на име Котката. Те са тук, за да гледат как растат плодовете и зеленчуците. Всъщност на това място почти е възможно дори да чуете процеса на растеж, тъй като наоколо е толкова тихо в сравнение с Берлин и техния намиращ се на 100 км втори дом в Нойкьолн.

Истината е, че Маркус и Анна все още обичат живота в големия град. Те са свикнали с шумните барове, мултикултурните ресторанти и тълпите. Като гледате белите им маратонки, първата ви мисъл определено няма да е, че тези хора притежават екоферма.
"Искаше ни се поне за малко да избягаме от това пренасищане с вещи и усещания", споделя Анна. По-малко къщи, по-малко хора, по-малко ненужни вещи. В тяхното жилище в Нойкьолн минимализмът се изразява в една огромна бяла стена. "Това пространство е почти като в музей - чувствате се напълно свободни", кима Маркус. Той поглежда през прозореца към безкрайните градини на имота с площ цял хектар. Ето това е свобода. Природата, семейството, смирението - това са съществените неща. "Когато си тук, си близо до промените и процесите в природата, например можеш да проследиш как животните сменят лятната си козина със зимна… И откривате колко бавно се случва всичко всъщност."

Начало на видеото

Кредото "малкото е повече" е водещо не само в личния живот на Анна и Маркус, но играе и основна роля в тяхното онлайн списание. На сайта на "Viertel Vor Mag" всичко се върти около устойчивото развитие. И не, не става въпрос за бродерия и плетки. Това е място, където авторите критикуват консуматорското общество и краткотрайните модни тенденции и представят нови и иновативни решения за живот. Анна и Маркус обаче са наясно, че устойчивото развитие в нашето общество е нещо, което няма как да се изгради от днес за утре.

Дизайн, качество и устойчиво развитие.

"Хората вече не си купуват неща с идеята да ги задържат. Хората просто си купуват вещи, на които да се порадват за момент и толкова. Всъщност това е безумие", казва Анна, отпивайки от кафето си. Вместо само да дозамърсяваме планетата, можем да използваме дълготрайни продукти, които при това да изглеждат добре. "Масата хора купуват неща, само защото се смятат, че изглеждат добре - именно затова дизайнът е толкова важен", обяснява Маркус. Когато един продукт има добър дизайн, хората го харесват и го задържат за по-дълго време. А когато този продукт е и с добро качество, той е "per se" и вече можем да говорим за устойчиво развитие, допълва тезата си Маркус. Въпреки че цени идиличния живот сред природата, близостта с приятелите му липсва. За да съчетаят най-доброто от двата свята, двамата често пътуват от единия си дом до другия. За тях свободата се състои именно в това да могат да се придвижват както и където пожелаят.

Днес Берлин, утре Бранденбург.

Каквото и да правят, те се стараят да оставят колкото се може по-малък отпечатък върху околната среда и винаги търсят нови възможности да предотвратят това. "Най-важното качество в един автомобил за нас е той да отделя възможно най-малко емисии CO2", казва Маркус. Тоест - електрически автомобил. По възможност с голям пробег. По време на интервюто той с усмивка ни разказва за своята визия за бъдещето. Визия, в която двигателите с вътрешно горене изглеждат ненужно шумни, а иззад ъгъла тихо и елегантно се появява електромобил.Електромобил, който се чувства еднакво добре по павираните улици на Нойкьолн и тук, сред овцете.
Това, което Маркус се надява да се случи, е скоро електрическата мобилност да стане достъпна за по-широк кръг от хора: "Ако обществото преосмисли ценностите си, автомобилите трябва да станат достъпни." Анна се връща в стаята и кима отривисто, докато говорим за достъпните автомобили с ниски вредни емисии. И двамата смятат, че устойчивото развитие не бива да бъде лукс.

Електрическа ефективност.

"Ако обществото преосмисли ценностите си, автомобилите трябва да станат достъпни. Като цяло смятам, че  устойчивото развитие не бива да бъде лукс."

Анна и Маркус идват от бранша на комуникациите, тя е журналист, а той - фотограф и видео режисьор, като през 2016 година двамата решават да поемат заедно по свой собствен път. Този път се нарича Viertel Vor Mag онлайн списание, където двамата представят иновации, хора и продукти, които олицетворяват "истински важните неща в живота".
Името Viertel Vor Mag идва от 15-те минути, които остават на нас, хората, за да преосмислим своето отношение към планетата.
@viertelvormag

Ами сега!
Изглежда браузърът ви не е актуален. Може би уебсайтът ни не работи оптимално. Повечето браузъри (но не и MS Internet Explorer 11 и по-стари) все още работят добре.

Препоръчваме ви да актуализирате вашия уеб браузър!
Последната версия може да гарантира добро изживяване навсякъде в Интернет.

Благодарим ви за посещението,
Вашият Volkswagen екип