Меню
Затваряне на менюто
Затвори

Петте нива до автономното шофиране

Текст: Акционерно дружество Volkswagen
Илюстрации: Акционерно дружество Volkswagen

Прегледът на петте нива показва как изглежда пътят към бъдещето.Асистиращите системи са от ключово значение за автономното шофиране. Водачът на Volkswagen още днес може да използва множество технологии за повече комфорт и безопасност. А със SEDRIC1 марката Volkswagen ни показва поглед към последната крачка от процеса на автоматизиране, която ще промени всичко.

Постепенното автоматизиране на процеса на шофиране означава не само повече комфорт в пътния трафик, но и истинска революция в мобилността. Петте нива описват пътя към автономното шофиране. Още днес имаме възможността да се възползваме от качествата на множество интелигентни системи, които разтоварват работата на водача. Радарни и ултразвукови сензори следят пътната ситуация, а мултифункционална предна камера следи пътната маркировка и останалите участници в движението. Доскоро асистиращите системи за водача се срещаха по-скоро рядко, докато днес те вече се предлагат серийно в повечето модели на Volkswagen.

Level 1:
Асистирано шофиране

Който днес шофира Golf или Passat, всъщност вече има поглед към възможностите на бъдещето, тъй като тези серийни модели разполагат на борда си със асистиращи системи, отговарящи на Level 1. Автоматичното регулиране на дистанцията ACC поддържа автоматично не само предварително зададената скорост, но и дистанцията спрямо движещото се отпред превозни средства. В някои модели на Volkswagen системата ACC в съчетание с технологията за разпознаване на пътни знаци може да реагира и на ограниченията на скоростта. Системата черпи необходимата информация от камера и радар. Асистентът за аварийно спиране (Front Assist) също спада към системите от тази категория. Системата отправя оптично и акустично предупреждение към водача при опасност от инцидент и подготвя автомобила за аварийно спиране. В случай че отначало водачът не реагира изобщо, системата е в състояние да предизвика частично спиране на автомобила с цел намаляване на последиците от евентуален инцидент. При използването на асистиращи системи от Level 1 водачът във всеки един момент носи пълната отговорност за управлението на автомобила.

Level 2:
Частично автономно шофиране

Системите, отговарящи на това ниво, изпълняват повече задачи едновременно. Те могат да подпомагат водача при ускоряване, спиране или завиване. По този начин например става възможно автоматизираното придвижване в задръстване. Системите подпомагат водача също така и в критични ситуации с цел да намалят последствията от евентуален инцидент в рамките на възможностите на самите системи. На това ниво е възможно и дистанционно управлявано паркиране: с помощта на смартфон водачът може да направлява отвън автомобила дори в тесни паркоместа. По време на шофиране автомобилът сам поема работата с определени задачи; при асистиращите функции на Level 2 водачът продължава да носи цялата отговорност за управлението на автомобила.

Level 3:
Високо ниво на автономно шофиране

От технологична гледна точка скокът от Level 2 към Level 3 е най-голям и значим. За първи път водачът може да се занимава и с други дейности докато шофира. Автомобилът автоматично може да изпълнява маневри за изпреварване или заобикаляне на препятствие, да подава газ и да спира. Системата сама разпознава границите на възможностите си и водачът трябва да бъде готов във всеки момент при необходимост отново да поеме контрол върху автомобила.

Level 4:
изцяло автоматизирано шофиране

Във формата си на студия ID. фамилията показва какво ще бъде възможно в бъдеще на Level 4. На обособени участъци като например магистрали интегрираната система за автономно управление изцяло поема командването на автомобила. 

Към ниво Level 4 спадат например роботизираните таксита, както и SEDRIC, които в ограничени обособени параметри, например в дадени градове, се придвижват напълно автономно. В такива условия водачът не е необходим за управлението на автомобила и той заедно с пътниците може да се забавлява по време на път и дори да спи.

Level 5:
автономно шофиране

Визията за бъдещето ID. VIZZION¹ е напълно лишена от волан. Интериорът на автомобила е дефиниран по изцяло нов начин. Вътрешността може да бъде променяна като място за приятно прекарване на свободното време или пък като работно място с помощта на някои дигитални технологии. Автомобилите, отговарящи на Level 5, могат да се придвижват напълно автономно практически навсякъде. С помощта на интелигентното взаимодействие с околната среда, постоянната свързаност и Car-to-Car комуникацията участието на водача в процеса на управление на автомобила фактически не е необходимо - от старта до достигането на свободно избираемата крайна цел.

Това може също да Ви интересува

Ами сега!
Изглежда браузърът ви не е актуален. Може би уебсайтът ни не работи оптимално. Повечето браузъри (но не и MS Internet Explorer 11 и по-стари) все още работят добре.

Препоръчваме ви да актуализирате вашия уеб браузър!
Последната версия може да гарантира добро изживяване навсякъде в Интернет.

Благодарим ви за посещението,
Вашият Volkswagen екип