Меню
Затваряне на менюто
Затвори

Автомобилът на бъдещето е с перфектна свързаност Connected Car:

Автомобилът на бъдещето е с перфектна свързаност Connected Car:

Connectivity - връзката между хората, автомобилите и околната среда е нещо много повече от нова технология. Тя е в основата на мобилността на бъдещето. Свързаният автомобил предлага допълнителен комфорт за водача, по-високо равнище на безопасност и увеличава възможностите за индивидуализация на изживяването зад волана.

Това ще научиш тук:

  • Какво могат да правят свързаните автомобили
  • Защо IT и автомобилната индустрия си сътрудничат, за да осигурят успеха на Connected Car
  • Подробности за технологиите IoT, V2V и V2X
  • Кога автономното движение ще се превърне в ежедневие

Понеделник сутрин е, годината е 2024. Влизате в автомобила си, който Ви пожелава добро утро и Ви напомня за срещите през деня. После споменава най-важните записи в календара за следващата седмица и Ви пита "Бихте ли искали да добавите нещо?" Вие отговаряте: "Не в момента. Една следобедна среща може да бъде отложена и ще трябва да променим маршрута." Автомобилът очевидно Ви слуша много внимателно, защото казва "Звучите ми малко стресирано. Това може да доведе до грешна преценка на ситуацията на пътя или на работното място. Бъдете особено внимателни днес."

Звучи Ви като научна фантастика? Но всъщност не е. Повечето хора вече познават възможностите на гласовите асистенти като "Alexa" и "Siri" например, а технологията продължава да се развива с невероятни темпове. Компании като "Beyond Verbal" вече са разработили софтуер, способен да анализира психическото състояние на водача въз основа на интонацията, подбора на думите и тона на речта.

По какъв начин това развитие ще се отрази на бъдещето на комуникационната свързаност при автомобилите, които са в постоянна връзка помежду си и с околната среда? Отговорът не бива да се търси в самата Connected Car, а по-скоро в смартфоните. Тези мобилни устройства се превърнаха във вездесъщи наши спътници и днес на света има повече смартфони, отколкото хора, а броят на приложенията за тях надхвърля три милиона. Всеки смартфон отразява индивидуалните интереси на своя собственик.

Затова от гледна точка на автомобилните производители разширяването на връзката със смартфона, създаването на своеобразна симбиоза и пренасянето на техните предложения в автомобилния свят чрез интернет е много разумна идея.

Едновременно с това автомобилните компании разработват и свои собствени иновативни решения в областта на Connected Car. Те си сътрудничат тясно със софтуерни разработчици и технологични компании, за да предложат на своите клиенти напълно интегрирано и силно индивидуализирано превозно средство, което придава изцяло нови измерения на шофирането в Connected Car.

Така например, в рамките на технологичното обновление на Volkswagen Passat бе добавена възможността автомобилът да бъде отключен и стартиран чрез смартфон. Модулната инфотейнмънт платформа MIB3 на свой ред гарантира постоянната онлайн свързаност на Passat - стига да пожелаете. Смартфон приложенията също могат да бъдат интегрирани в системата. В дългосрочен план дигиталната платформа "Volkswagen We" ще позволи пренасяне на всички индивидуално конфигурирани параметри в облак, откъдето те могат да се прехвърлят лесно от един автомобил на друг.

Независимо дали става дума за електромобили или за автоматизирани системи за управление, за употреба на последно поколение сензори или за връзка с точки за безжичен достъп до интернет и телематични услуги - бъдещето на свързания автомобил вече е факт в изследователските и развойни центрове на автомобилната индустрия. Основните играчи от IT и автомобилната индустрия често си сътрудничат. Microsoft и Volkswagen например разработват съвместно специализиран автомобилен облак с цел предлагане на всички цифрови услуги на Volkswagen в интернет. Освен това компанията работи по нови решения в областта на Connected Car, насочени към телематиката и обмена на данни между автомобила и облака.

Новият Passat е оборудван с третото поколение на модулната инфотейнмънт платформа (MIB 3), цифрови показания на контролните прибори върху 11,7-инчов дисплей пред водача и с централен екран на инфотейнмънт системата. Настройките на навигационната система, мобилния телефон и аудиосистемата могат да се извършват с гласови команди с естествена реч благодарение на цифровия асистент: "Hello Volkswagen".

Нови възможности пред свързаните автомобили

Но свързаността всъщност е нещо много повече от връзката между хората и автомобилите. Комуникацията между самите превозни средства също ще продължи да се развива. Освен смартфони днес се използват все повече устройства от т.нар. "Интернет на нещата" (Internet-of-Things - IoT), които също ще бъдат често срещани и в Connected Car. В случаите на свързаност между превозни средства (Vehicle-to-Vehicle - V2V), системите в автомобилите "говорят" помежду си, споделяйки автоматично данни с информация за скоростта на движение на превозните средства, актуалната транспортна обстановка и пътните условия. Това може да спомогне за намаляване на произшествията, задръстванията и повредите на свързаните автомобили.

Технологията Vehicle-to-Everything (V2X) отива още една крачка по-далеч и ще даде възможност на бъдещите Connected Car да общуват със светофарите или да зареждат самостоятелно на бензиностанциите и електрическите зарядни станции - включително и с извършване на съответното онлайн плащане, разбира се.

Автономното шофиране идва

Автономното шофиране е своеобразен подраздел на темата за комуникационната свързаност и е на път да постигне пробив. С своите концептуални студии, първите големи автомобилни производители вече представиха напълно автономни превозни средства и в обозримо бъдеще се очаква подобни автомобили да влязат в масово производство. Посланието на автомобилната индустрия е ясно - автономното шофиране скоро ще се превърне в част от ежедневието. От чисто технологична гледна точка движението на автомобила без участието на водача вече е възможно, но възприемането на тази технология от масовия потребител ще изисква определен период на постепенно внедряване. Но и това е само въпрос на време, защото едно нещо е сигурно - бъдещето идва.

Ами сега!
Изглежда браузърът ви не е актуален. Може би уебсайтът ни не работи оптимално. Повечето браузъри (но не и MS Internet Explorer 11 и по-стари) все още работят добре.

Препоръчваме ви да актуализирате вашия уеб браузър!
Последната версия може да гарантира добро изживяване навсякъде в Интернет.

Благодарим ви за посещението,
Вашият Volkswagen екип