Меню
Затваряне на менюто
Затвори

Електрическите скутери идват Това те очаква при преминаване към електрически скутер

Електрическите скутери идват Това те очаква при преминаване към електрически скутер

Тихо и динамично, електрическите скутери буквално превземат с щурм градските улици. Тук ще ви дадем малко повече факти, за да си обясните защо все повече хора използват електрически скутери и ще ви предоставим специална информация, която трябва да знаете за електрическите скутери.

Това ще научиш тук:

  • Защо електрическите скутери са толкова популярни и как спестяват пари
  • Динамиката на двигателя, която е необходима за истинско удоволствие от шофирането
  • Какво трябва да имате предвид при избора на батерията
  • Кои екстри си заслужават

 

Вярно е, че електрическите скутери все още са по-скъпи от бензиновите, но само при покупка - поради ниските оперативни разходи на електроскутерите, разликата в цените се изплаща само за една или две години. Това е така, защото електричеството е по-евтино от бензина и в зависимост от доставчика на електроенергия, изминаването на 100 км с електрически скутер може да струва само 1 евро. Електрозадвижването е и по-лесно за поддръжка, защото в електрическият скутер няма изискващи поддръжка части като скоростна кутия или изпускателна уредба например и при него никога не се налага смяна на маслото.

Движат се напред заедно:

Volkswagen и специализираният производител на електроскутери „Niu“ си сътрудничат в разработката на нови модели.

Автономен пробег: създаден за градски трафик

Според "Европейската асоциация на мотоциклетните производители", в началото на 2018 година търсенето на електрически скутери се е увеличило с 51%. Една от причините електрическите скутери да са толкова популярни е техният автономен пробег от 50 до 150 километра, който ги прави идеални за градски условия. Бързо пътуване до работа или пазаруване в центъра? С електрически скутер това изобщо не е проблем, както и намирането на място за паркиране. Благодарение на възможността за демонтаж на батерията, можете лесно да я презаредите от всеки домакински контакт. А ако пътувате на по-голямо разстояние с електрическия скутер, можете просто да вземете резервна заредена батерия в багажа и така да удължите автономния пробег с още 100 километра.

Продължителността на пробега на електрически скутер с напълно заредена батерия зависи главно от количеството енергия, което може да се съхрани в батерията и варира при различните модели и производители. Сред основните фактори, които намаляват автономния пробег са мокрите пътища, вятъра и студа. Правилото гласи, че през зимата капацитетът на батерията може да намалее с 10% до 20%.

Моторна мощност: удоволствието от шофирането принадлежи към базовото оборудване

Електрическите скутери са и много по-приятни и забавни за шофиране в сравнение с моделите с бензинови двигатели. Динамиката впечатлява още от момента на потеглянето, защото пълният въртящ момент е на разположение веднага, а не само в рамките на определен оборотен диапазон на двигателя. При почти всички модели електрически скутери можете да избирате между варианти с максимална скорост 45 км/ч (мотопед) или 25 км/ч (мотоскутер).

Съвет: Ако често пътувате по равни маршрути без възвишения, тогава капацитетът на акумулаторната батерия от 2000 Вата ще бъде напълно достатъчен за вашите нужди. По-мощна батерия ще ви бъде необходима за динамично движение по наклони над 15% - с обикновената изкачването ще бъде доста бавно.

Типове акумулаторни батерии: Литий бие оловото

Когато купувате електрически скутер, можете да избирате между варианти с оловни или с литиево-йонни батерии. Оловните батерии са по-евтини, но нечувствителни към ниски температури и по-тежки, което намалява автономния пробег. Освен това оловните батерии имат и по-кратък живот поради ефекта на "памет" при клетките.

Литиевите батерии не страдат от този проблем и освен това се нуждаят от два до три часа по-кратко време за презареждане от оловните батерии - необходими са им едва четири до пет часа. Батериите достигат 70% от пълния заряд само след два часа, а практичните резервни батерии за удължаване на пробега се предлагат само при скутери с литиево-йонни батерии. Отделянето на малко повече средства за по-дълготрайно удоволствие от шофирането определено си струва, особено като се има предвид, че цените на литиево-йонните батерии намаляват, докато автономният пробег непрекъснато расте.

Безопасно удоволствие на пътя:

Каските са задължителни за всички скутери с максимална скорост над 20 км/ч.

За начинаещи на електрически скутери: възможности за споделяне

В случай че искате първо да опитате електрически скутер за известно време, преди да помислите за закупуването на такъв - както и при автомобилите, вече има възможности за споделяне и при електрическите скутери. Един съвет за първите стъпки - не наемайте скутер в пиковите часове в града, а отделете време за разходка по пътища без много движение или на някой празен паркинг. Динамичният начин на управление на скутера може да отнеме известно време за привикване. И не забравяйте каската!

Ами сега!
Изглежда браузърът ви не е актуален. Може би уебсайтът ни не работи оптимално. Повечето браузъри (но не и MS Internet Explorer 11 и по-стари) все още работят добре.

Препоръчваме ви да актуализирате вашия уеб браузър!
Последната версия може да гарантира добро изживяване навсякъде в Интернет.

Благодарим ви за посещението,
Вашият Volkswagen екип