Меню
Затваряне на менюто
Затвори

Никога повече смяна на масло Електромобили в сервиза:

Никога повече смяна на масло Електромобили в сервиза:

Електрическите превозни средства изискват различна сервизна поддръжка и грижи от тези с класически двигатели с вътрешно горене - те нямат запалителни свещи, изпускателна система или предавателна кутия например и това Ви спестява време и пари. Естествено, редовната техническа поддръжка продължава да бъде много важна.

Това ще научиш тук:

  • Защо електрическите превозни средства рядко се нуждаят от сервиз
  • Как поддръжката на електромобила се различава от тази на автомобила с бензинов или дизелов двигател
  • Какво можете да направите, за а намалите износването
  • Какво трябва да имате предвид при избора на сервизен център

 

Поради разликите в системата на задвижване, електрическите превозни средства просто не се нуждаят от много от частите, използвани при традиционните двигатели с вътрешно горене. Сред тях са например въздушният, горивният и масленият филтър, охладителната система на двигателя и запалителни свещи, както и износващи се части като изпускателната система или съединителя. Електромобилите използват трифазни синхронни електродвигатели, при които няма износващи се вследствие на контакт и триене компоненти и които не изискват почти никаква поддръжка. Наред с това, електромобилите не се нуждаят и от ръчна предавателна кутия. С други думи - по-малкият брой компоненти означава по-ниски разходи за сервизна поддръжка.

По-малко компоненти, по-малко поддръжка.

Спирачките са сред компонентите, които изискват редовна поддръжка, но поради факта, че електрическите превозни средства използват по-малко традиционната спирачна система, подмяната на износващи се части при нея се налага по-рядко. Това се дължи например на системата за рекуперация - когато автомобилът спира, тя преобразува излишната кинетична енергия в електрическа и я възстановява в батериите. Този процес е съпроводен със спирачен ефект, благодарение на който традиционната спирачна система се използва и съответно износва по-малко, отколкото при автомобилите с двигатели с вътрешно горене. В същото време кормилната уредба, климатичната инсталация, колелата и гумите продължават да изискват редовно сервизно обслужване, а цялостните технически прегледи също трябва да се извършват на сходни с тези при автомобилите с двигатели с вътрешно горене интервали.

Въпреки че много от типичните за двигателите с вътрешно горене компоненти вече не са необходими, техническото обслужване на електромобилите включва на свой ред редица специфични части и агрегати. Една от тях е акумулаторната батерия, която се проверява визуално: По време на общата сервизна поддръжка се проверяват куплунгът за зареждане и кабелите както и състоянието на самата акумулаторна батерия.

При техническа поддръжка на електромобил, дръжте акумулаторната батерия под око

Повечето електромобили използват литиево-йонни акумулаторни батерии. Ако искате да се грижите добре за батерията на вашия автомобил, не я оставяйте с по-малко от 20% заряд за по-дълги периоди от време. Подобно на смартфоните, които използват и литиево-йонни батерии, подходът при презареждане на акумулаторната батерия на електрическите превозни средства може да удължи експлоатационния й живот. Зареждането с променлив ток, например с помощта на домакински контакт, е за предпочитане пред зареждане с постоянен ток в станция за бързо зареждане. Тъй като акумулаторната батерия е най-скъпата част от електромобила, правилното отношение и грижите за нея винаги ще бъдат от полза.

Собствениците на електрически превозни средства трябва да следят и друга важен износващ се компонент, какъвто са гумите. Електромобилите се отличават с много по-висок въртящ момент от повечето други превозни средства, но честото бързо ускорение може да доведе до по-бързо износване на гумите. Затова лекото, внимателно ускорение е за препоръчване, а при покупка и поддръжка на гумите трябва да имате предвид специалните изисквания на електромобилите към тях.

35 процента по-малко разходи за поддръжка при електромобила

Въпреки че, електрическите автомобили също изискват редовни технически прегледи подобно на традиционните автомобили с двигатели с вътрешно горене, според германския "Институт за автомобилна индустрия" (IFA), разходите за поддръжка и ремонт на електрическите превозни средства са с около 35% по-ниски от тези при сравним автомобили с ДВГ. Според данните на актуалното съвместно проучване на "Института за автомобилна индустрия" и "DEKRA", още през 2020 година общите разходи за притежание на електромобил - включително покупна цена, електроенергия, редовна поддръжка и сервизно обслужване, ще бъдат с 3,2% по-ниски от тези при автомобил с ДВГ, дори без да се вземат под внимание предимствата при спиране от движение и безплатното зареждане.

Когато дойде време да закарате електромобила на редовен технически преглед, можете да изберете всеки сервиз, който извършва сервизни прегледи според спецификациите на производителя. Работата по системите с високо напрежение обаче може да се извършва само от подходящо обучени и оборудвани сервизни центрове.
Преди да започне работа по автомобила, механикът трябва да провери дали системата с високо напрежение е правилно отсъединена, така че сервизните дейности да могат да се извършват без проблеми. По принцип важи правилото, че ако изберете подходящ квалифициран сервизен център, можете да сте сигурни, че всички необходими изисквания ще бъдат изпълнени.

Ами сега!
Изглежда браузърът ви не е актуален. Може би уебсайтът ни не работи оптимално. Повечето браузъри (но не и MS Internet Explorer 11 и по-стари) все още работят добре.

Препоръчваме ви да актуализирате вашия уеб браузър!
Последната версия може да гарантира добро изживяване навсякъде в Интернет.

Благодарим ви за посещението,
Вашият Volkswagen екип