Меню
Затваряне на менюто
Затвори

Мощ без граници.

Мощ без граници.

Текст: Филип Битнер

Снимки: Давид Фишер

Volkswagen винаги търси идеи и концепции, които да направят мобилността още по-удобна и практична. Групата участва във високотехнологичния старт-ъп Hubject. Благодарение на интерзарядната мрежа на берлинската компания, откриването на зарядни точки и зареждането на електромобила ви се превръща в детска игра.

Със своята intercharge мрежа, берлинската компания Hubject прави зареждането на електромобили лесно и достъпно. Магическата дума стояща зад това е "eRoaming". Благодарение на intercharge, на разположение на клиента са различни доставчици по света - по начин подобен на този при мобилните оператори. По този начин зарядните точки на всички партньори изглеждат като голяма зарядна мрежа, правеща особено удобно зареждането на електромобили. Това води до елиминирането на националните и системни граници.

Всичко това дава много предимства на водачите на електромобили. Компанията, създадена през 2012 г., в която е ангажирана и Volkswagen Group, "изтъка" мрежата от различни доставчици, превръщайки я в широкомащабна зарядна инфраструктура. Ако Вашият сегашен провайдър, като в случая на Volkswagen Charge & Fuel Card, е intercharge доставчик, Вие можете да имате достъп до цялата мрежа с Вашата среда за достъп - било приложение или карта. Както и преди, плащането става удобно чрез собствената сметка на доставчика - независимо къде в intercharge мрежа електричеството зарежда батерията.

За всички собственици на електромобили без договор за зареждане, които обикновено използват частни зарядни станции и рядко публични, Hubject предлага директната система за плащане intercharge direct. На зарядните станции, които са включени в тази оферта се активира QR код. Това е лесно четим от всеки телефон символ, без нужда от допълнително приложение. Кодът отваря мобилната уебстраница, а тя осигурява информация за цените за зареждане и позволява избор на продължителността на зарядния процес. Накрая, клиентът плаща услугата за зареждане онлайн с познатите опции като кредитна карта или онлайн превод.

Hubject събира и най-важната информация и я прави достъпна за партньорите. Тя включва географски данни, цената за зареждане, капацитета на зарядната точка, наличните системи за зареждане и заетостта на станцията. На базата на тези данни, доставчиците могат да осигурят на клиентите си услуги в реално време, правещи зареждането удобно за всеки ден. Водачите на електромобили бързо откриват следващата зарядна станция в intercharge мрежа по всяко време.

Особено на кратки дистанции, като тези в градове, чисто електрическото задвижване е идеално мобилно решение. Но и извън него e-Golf няма проблем с комбинирания си пробег (WLTP) от 200 км.

С eRoaming, зареждането на електрически автомобили за клиентите е направено колкото се може по-просто.

Процесът на зареждане на зарядните точки в intercharge мрежата могат да бъдат удобно организирани с използване на достъпната среда на Вашия сегашен доставчик, като например чрез Вашия смартфон. Всички точки на зареждане на intercharge мрежата са индикирани на картата. В допълнение за всяка станция са показани цените за зареждане, капацитета на зарядните точки и наличните системи за зареждане, както и заетостта на станцията.

Как функционира Hubject.

1. eRoaming 
Всички партньорски зарядни точки работят като голяма, стандартизирана зарядна мрежа. 

2. Зареждане
Ако клиентът на intercharge партньор иска да зареди автомобила на друга партньорска зарядна станция тази заявка ще бъде препратена за части от секундата и системата ще потвърди оторизацията. В случай на положителен отговор, капакът на зарядната точка ще се отвори и зареждането може да започне.

3. Плащане 
Както и преди, фактурирането става удобно чрез Вашата собствена сметка към доставчика - независимо къде в intercharge системата електричеството зарежда батерията.

4. Пътуването продължава!

Приложението Hubject позволява на собствениците на електромобили да използват зарядните станции на множество различни доставчици на електричество. Платформата се кооперира с 300 партньори в Европа, има регистрирани 55 000 зарядни точки и предлага удобни опции за идентификация и фактуриране. Резултатът е прецизно свързана мрежова инфраструктура.

Но как работи подобна огромна мрежова структура? Hubject разработи IT език, който позволява на системите да комуникират една с друга. Този език се "говори" от всеки intercharge партньор. Важно е също да се стандартизира процесът за бизнес и услуги, което също е поето от Hubject. По този начин клиентът има сигурността че където и да види логото на intercharge, ще се прилагат едни и същи правила. Това подобрява обслужването на клиентите. Ето, как на практика системата работи на техническо ниво: ако клиентът на intercharge партньор иска да зареди своя автомобил на друга станция на intercharge партньора, заявката ще се предаде за части от секундата и идентификацията се ще потвърди от системата. В случай на положителен отговор, капакът на зарядната точка ще се отвори и зареждането ще може да започне.

Концепцията носи ползи не само за водача на електромобил - такива имат и зарядната точка и доставчикът. Броят на потенциалните клиенти расте, а с това и потреблението на станциите. За компаниите е идеално, че с всеки intercharge партньор, мрежата расте на размер без да е необходимо между тях да има контакт. По този начин мрежата може да расте по-бързо. Hubject е сключил рамкови договори в Европа с почти всички производители на зарядни станции и всички доставчици на зарядна инфраскруктура, които ще правят новите зарядни точки "Hubject-ready".

Зарядните станции с лого на intercharge са част от огромна мрежа от "провайдъри" на електричество и могат да бъдат използвани от всички доставчици.

Hubject създава мрежа, от която всеки ще има полза – както клиентите така и ангажираните компании.

Всичко под контрол.

В e-Golf Вие винаги можете да видите колко далеч можете да отидете. Той може да бъде зареден удобно с връзка с мрежата в дома, опционални устройства Wallbox и бързи зарядни станции.

Intercharge в момента включва около 400 активни партньора, със съответния хардуер и софтуер за зарядната инсфраструктура, от които 100 са доставчици на електричество. В Германия, около 80 процента от зарядните станции с публичен достъп са партньори на intercharge мрежата. Това означава около 8 000 точки за зареждане в национален мащаб. След представянето в Германия през 2013 г., последваха и други европейски държави и Япония. В световен мащаб вече има над 70 000 публични зарядни системи които са част от платформата Hubject. САЩ и Китай са следващите.

Рецептата за успех на Hubject е абсолютна отвореност. В intercharge всеки може да вземе участие, независимо дали е малка или голяма компания. Резултатът е уникална мащабируемост на пазара. По този начин Hubject създава мрежа, в която всички ангажирани могат имат ползи.

Това е от помощ и за собствениците на електромобили. Защото благодарение на концепции като тези и съответната зарядна инфраструктура, електромобилите могат да получат възможност за индивидуална и неограничена свобода на мобилността.

Бъдещи технологии
от Volkswagen

През 2017 г., на пазара се появи второто поколение на технологията на e-Golf. Неговият пробег (WLTP) е 200 км. Това прави автомобила с локално нулеви емисии удобен за по-голяма част от потребителите в Германия. Статистически, по-голямата част от тях изминават по-малко от 50 км дневно.11

Собствениците на електромобили без настоящ договор с доставчик, които рядко използват публични станции също имат алтернатива: Hubject предлага директна интерзарядна услуга. Те могат да плащат удобно чрез уебсайт с кредитна карта или онлайн превод.

Това може също да Ви интересува

Ами сега!
Изглежда браузърът ви не е актуален. Може би уебсайтът ни не работи оптимално. Повечето браузъри (но не и MS Internet Explorer 11 и по-стари) все още работят добре.

Препоръчваме ви да актуализирате вашия уеб браузър!
Последната версия може да гарантира добро изживяване навсякъде в Интернет.

Благодарим ви за посещението,
Вашият Volkswagen екип