Меню
Затваряне на менюто
Затвори

Корените на електрическата мобилност във Volkswagen. Завръщане в бъдещето.

Корените на електрическата мобилност във Volkswagen. Завръщане в бъдещето.

Днес можете да забележите следите на електрическата мобилност навсякъде, но въпреки актуалната й популярност, малцина са запознатите с корените на тази футуристична технология. Затова решихме да си срещнем с човек, чиито първи електромобили тръгват по пътищата още преди 50 години - д-р Адолф Калберла, истински пионер от зората на електрическата мобилност.

При откриването на Центъра за авангардни технологии на Volkswagen през 1970 година задачата на д-р Калберла и неговият малък екип от специалисти е свързана с разработката на първото "задвижване на бъдещето" за марката Volkswagen. Като електрохимик и експерт в изследванията в областта на акумулаторните батерии, той самият е идеален за водещата роля в програмата, чиято основна цел е осъществяването на напредък в развитието на електрическата мобилност. Докато останалите в тази област все още се занимават с проучвания, пионерът не се нуждае от много време за първия пробив и с десетчленния си екип напредва в разработката на система от акумулаторни батерии. Извършени са и изпитания на процесори за управление на двигателя и само две години по-късно на пътя се появява първият електромобил - кемпер версия на T2 с електрическо задвижване. Може би се чудите защо Volkswagen започва работа по подобна амбициозна програма още през 70-те години на миналия век? Отговорът е пределно прост - петролната криза от онова време кара хората да мислят, че нефтените запаси ще бъдат изчерпани през 90-те години. Поради същата причина в тогавашната Западна Германия се налага и инициативата за ограничение на автомобилното движение, известна като "Недели без автомобили".

Въпреки всички притеснения и мрачни прогнози, глобалният недостиг на петрол така и не се превърна в реалност. За сметка на това електрическият кемпер T2 се оказа идеален градски автомобил с автономен пробег от 70 километра и безпроблемно зареждане с кабел от обикновен контакт с напрежение 220 V. Като цяло едно наистина революционно постижение, чиито единствен недостатък бе теглото от почти един тон на екологичнта задвижваща система, което превръща редовната поддръжка на акумулаторните батерии в истинско предизвикателство. Но и решението на този проблем бе намерено в разработката на технология за бърза подмяна на изтощената батерия с напълно заредена.

AДОЛФ КАЛБЕРЛА

Електрохимик и специалист в изследванията в областта на акумулаторните батерии

  • Оборудва кемпер версия на T2 с електрическа батерия. -
  • Разработва първия Golf с електрическо задвижване.
  • Пуска малка производствена серия на Golf I City STROMer през 80-те години на миналия век.

Информация

Bulli T2 с електрическо задвижване
Максимална скорост: 70 км/ч
Автономен пробег: около 70 километра
Тегло на батерията от оловни акумулаторни клетки: 850 кг
Време за зареждане: десет часа

 

Твърди факти

Собствено тегло T2 електрически транспортер (1972): 2,2 тона
Акумулатор на електро транспортера: 850 кг > по-тежък от тогавашната костенурка
С акумулатор повече от: 3 тона

Истинска сензация – първият кемпер вариант на Т2 с електрическо задвижване.

Но Каберла и екипът му не спират дотук и продължават с тестовете и експериментите, водени от своята вяра в бъдещето на електрическата мобилност. През 1976 година T2 е последван от първия електрически задвижван Golf, а когато през същата година Музеят на модерното изкуство в Ню Йорк започва конкурс за таксито на бъдещето, Каберла и неговият CityTaxi - електрически T2 с хибридно задвижване, се изкачват с главоломна бързина на върха на славата. След завръщането си от Ню Йорк в родната Германия, Каберла се превръща в истинска легенда и често е наричан "Бащата на електрическото задвижване", а съвременниците помнят невероятната му поява с жълтия електрически кемпер в телевизионното студио на популярното предаване "Die aktuelle Schaubude".

"Бяхме много горди с нашия електрически Т2. Той изглеждаше като идеалната алтернатива за шофиране на кратки разстояния - в общински автопаркове, като сервизни автомобили или за пътнически превози по маршрутни градски линии."

Мили спомени свързват мистър електрическа мобилност с електрическия кемпер.

Бъдещето в малка производствена серия.

Производството на Golf I City-STROMer в малка серия започва още през 1981 година, но първият модел е проектиран преди всичко като пробен образец. Разбира се, това не пречи на самия Каберла да използва електрическия Golf почти ежедневно и до днес преживяванията с електромобила извикват усмивка на лицето му - независимо дали става въпрос за обичайните проблеми поради изчерпана енергия за електрическото хибридно задвижване или за необичайните проблеми с органите на реда заради липсата на задължителния стикер за проверка на емисиите върху регистрационния номер.

Това може също да Ви интересува

Ами сега!
Изглежда браузърът ви не е актуален. Може би уебсайтът ни не работи оптимално. Повечето браузъри (но не и MS Internet Explorer 11 и по-стари) все още работят добре.

Препоръчваме ви да актуализирате вашия уеб браузър!
Последната версия може да гарантира добро изживяване навсякъде в Интернет.

Благодарим ви за посещението,
Вашият Volkswagen екип