Меню
Затваряне на менюто
Затвори

Правилният тип за твоя електромобил Зареждащ кабел и куплунг за зареждане:

Правилният тип за твоя електромобил Зареждащ кабел и куплунг за зареждане:

Мислите, че зареждането на електромобила е нещо твърде сложно? В никакъв случай! Всичко, което Ви трябва е домакински електрически контакт или допълнително предлагания стенен заряден модул Wallbox у дома, както и заряден кабел с подходящ куплунг, когато сте на път. Тук ще обясним с кои куплунги трябва да разполагате непременно и кои видове са идеални за бързо зареждане.

Това ще научите тук:

  • Кой е подходящият куплунг за зареждане на вашия електромобил
  • Как да презаредите акумулаторната батерия у дома
  • Какъв кабел да използвате, когато сте на път
  • Как да ускорите процеса на зареждане на зарядната станция

 

За да намерите подходящия куплунг, трябва единствено да знаете е с какъв вид гнездо е Вашият електромобил. Европейските производители обикновено използват Type 2. Не бива да се обърквате, защото Type 2 често се нарича и Mennekes на името на производителя. Азиатските и американските модели често използват Type 1.

Не сте сигурни кой куплунг трябва да използвате за Вашия електромобил? Можете да намерите таблица с най-често срещаните електрически превозни средства и техните куплунги тук. Сега е важно дали сте у дома или на път, защото от това зависи вида на кабела, който Ви е необходим. Можете да избирате между Mode 2 и Mode 3.

Mode-2 кабел и шуко контакт: така контактите се превръщат в станции за зареждане

Най-лесният начин да заредите акумулаторните батерии на електромобила си е от домакинския електрически контакт. Просто включете кабела в нормален контакт Шуко - на другия край е съответният куплунг за Вашия модел електромобил. При зареждане по този способ обикновено разполагате и с достатъчно време да се отпуснете и да презаредите собствените си "батерии". Времето за зареждане на Вашия електромобил от 230V електрическа мрежа с 2,3 kW варира в зависимост от модела.

Wallbox: По-бързо зареждане със заряден кабел Mode-3

Ако зареждането от нормален домакински контакт отнема твърде много време, използването на допълнително предлаганият домашен стенен модул Wallbox може да ускори значително процеса. Стационарно монтираната зарядна станция осигурява значително по-висока мощност на зареждане в сравнение с обикновените домакински контакти (до 22 kW вместо 2,3 kW). Основната разлика е, че при зареждане от стенен модул Wallbox се използва кабел Mode 2 вместо Моde 3. Обикновено той е неподвижно закрепен за корпуса на зарядния модул, така че няма нужда да мислите и за вида на зарядния кабел когато купувате Wallbox. Всичко, за което трябва да помислите е с какъв заряден куплунг трябва да бъде вашият електромобил - при Volkswagen това обикновено е куплунг Type 2.

Колко струва тази икономия на време? Цените на домашните зарядни станции варират от 200 до няколко хиляди евро - в зависимост от мощността и марката. Напр. през 2018 година Volkswagen представи прототипа на своята станция ID.Charger, която вече се предлага като Entry and Connect модел с мощност 11 kW. Най-достъпната версия е на разположение на цена от 300 евро.

Mode 3 и Type 2: комбинацията за обществени зарядни станции

За зареждане на европейски електромобили на обществени зарядни станции обикновено е необходим заряден кабел Mode 3 с два куплунга Type 2 (известни също като щепсели Mennekes). За азиатски или американски електрически превозни средства с куплунг Type 1, трябва да използвате заряден кабел Mode 3 с куплунги от Type 2 към Type 1. Куплунгът Type 2 има съществено предимство пред Type 1, защото може да бъде заключен както на превозното средство, така и на зарядната станция - единственото, което трябва да направите, е да заключите колата си. При това куплунгите на автомобила и станцията се блокират и можете да оставите колата си да се зарежда без притеснения.

Combo-2 куплунг и CHAdeMO куплунг: максимална мощност на зареждане

За Лена времето зад волана означава време със семейството. Това стана ясно веднага след срещата ни с обсебената от фитнеса майка на две деца. Тя използва времето в шофиране за занимания и общуване с дъщерите си по различни въпроси. "Затова е толкова хубаво да имаш толкова тиха кола", споделя доволно Лена, която има ясна позиция и по отношение на времето за зареждане. Тя зарежда своя e-Golf или у дома в гаража, или докато работи. Това е малко като при танците - ритъмът (на зареждането) бързо се превръща в част от самите Вас.

Заключение

Всъщност имате нужда само от един заряден кабел, за да се справите с всички изисквания по отношение на зареждането на електромобила, когато сте на път - а именно кабел Mode 3 с куплунг Type-2 за включване към зарядната станция и куплунг Type 2 или Type 1 за включване в автомобила. Ако пътувате с електромобила си по по-малко популярни маршрути или  на по-дълги разстояния,  навигационната система ще ви покаже къде да намерите следващите зарядни станции по маршрута. Карти като  "Chargemap" или "Plugsurfing"  ви дават възможност да филтрирате станциите според видовете куплунги и възможности за включване и да се уверите, че Вашият електромобил винаги ще може да се зареди с енергия.

Ами сега!
Изглежда браузърът ви не е актуален. Може би уебсайтът ни не работи оптимално. Повечето браузъри (но не и MS Internet Explorer 11 и по-стари) все още работят добре.

Препоръчваме ви да актуализирате вашия уеб браузър!
Последната версия може да гарантира добро изживяване навсякъде в Интернет.

Благодарим ви за посещението,
Вашият Volkswagen екип