Menü schließen
Затвори

Правилният тип за твоя електромобил Зареждащ кабел и куплунг за зареждане:

Правилният тип за твоя електромобил Зареждащ кабел и куплунг за зареждане:

Мислите, че зареждането на електромобила е нещо твърде сложно? В никакъв случай! Всичко, което Ви трябва е домакински електрически контакт или допълнително предлагания стенен заряден модул Wallbox у дома, както и заряден кабел с подходящ куплунг, когато сте на път. Тук ще обясним с кои куплунги трябва да разполагате непременно и кои видове са идеални за бързо зареждане.

Това ще научите тук:

  • Кой е подходящият куплунг за зареждане на вашия електромобил
  • Как да презаредите акумулаторната батерия у дома
  • Какъв кабел да използвате, когато сте на път
  • Как да ускорите процеса на зареждане на зарядната станция

 

За да намерите подходящия куплунг, трябва единствено да знаете е с какъв вид гнездо е Вашият електромобил. Европейските производители обикновено използват Type 2. Не бива да се обърквате, защото Type 2 често се нарича и Mennekes на името на производителя. Азиатските и американските модели често използват Type 1.

Не сте сигурни кой куплунг трябва да използвате за Вашия електромобил? Можете да намерите таблица с най-често срещаните електрически превозни средства и техните куплунги  тук. Сега е важно дали сте у дома или на път, защото от това зависи вида на кабела, който Ви е необходим. Можете да избирате между Mode 2 и Mode 3.

Mode-2 кабел и шуко контакт: така контактите се превръщат в станции за зареждане

Най-лесният начин да заредите акумулаторните батерии на електромобила си е от домакинския електрически контакт. Просто включете кабела в нормален контакт Шуко - на другия край е съответният куплунг за Вашия модел електромобил. При зареждане по този способ обикновено разполагате и с достатъчно време да се отпуснете и да презаредите собствените си "батерии". Времето за зареждане на Вашия електромобил от 230V електрическа мрежа с 2,3 kW варира в зависимост от модела.

Wallbox: По-бързо зареждане със заряден кабел Mode-3

Ако зареждането от нормален домакински контакт отнема твърде много време, използването на допълнително предлаганият домашен стенен модул Wallbox може да ускори значително процеса. Стационарно монтираната зарядна станция осигурява значително по-висока мощност на зареждане в сравнение с обикновените домакински контакти (до 22 kW вместо 2,3 kW). Основната разлика е, че при зареждане от стенен модул Wallbox се използва кабел Mode 2 вместо Моde 3. Обикновено той е неподвижно закрепен за корпуса на зарядния модул, така че няма нужда да мислите и за вида на зарядния кабел когато купувате Wallbox. Всичко, за което трябва да помислите е с какъв заряден куплунг трябва да бъде вашият електромобил - при Volkswagen това обикновено е куплунг Type 2.

Колко струва тази икономия на време? Цените на домашните зарядни станции варират от 200 до няколко хиляди евро - в зависимост от мощността и марката. Напр. през 2018 година Volkswagen представи прототипа на своята станция ID.Charger, която вече се предлага като Entry and Connect модел с мощност 11 kW. Най-достъпната версия е на разположение на цена от 300 евро.

Mode 3 и Type 2: комбинацията за обществени зарядни станции

За зареждане на европейски електромобили на обществени зарядни станции обикновено е необходим заряден кабел Mode 3 с два куплунга Type 2 (известни също като щепсели Mennekes). За азиатски или американски електрически превозни средства с куплунг Type 1, трябва да използвате заряден кабел Mode 3 с куплунги от Type 2 към Type 1. Куплунгът Type 2 има съществено предимство пред Type 1, защото може да бъде заключен както на превозното средство, така и на зарядната станция - единственото, което трябва да направите, е да заключите колата си. При това куплунгите на автомобила и станцията се блокират и можете да оставите колата си да се зарежда без притеснения.

Combo-2 куплунг и CHAdeMO куплунг: максимална мощност на зареждане

За Лена времето зад волана означава време със семейството. Това стана ясно веднага след срещата ни с обсебената от фитнеса майка на две деца. Тя използва времето в шофиране за занимания и общуване с дъщерите си по различни въпроси. "Затова е толкова хубаво да имаш толкова тиха кола", споделя доволно Лена, която има ясна позиция и по отношение на времето за зареждане. Тя зарежда своя e-Golf или у дома в гаража, или докато работи. Това е малко като при танците - ритъмът (на зареждането) бързо се превръща в част от самите Вас.

Заключение

Всъщност имате нужда само от един заряден кабел, за да се справите с всички изисквания по отношение на зареждането на електромобила, когато сте на път - а именно кабел Mode 3 с куплунг Type-2 за включване към зарядната станция и куплунг Type 2 или Type 1 за включване в автомобила. Ако пътувате с електромобила си по по-малко популярни маршрути или   на по-дълги разстояния,  навигационната система ще ви покаже къде да намерите следващите зарядни станции по маршрута. Карти като   "Chargemap" или  "Plugsurfing"  ви дават възможност да филтрирате станциите според видовете куплунги и възможности за включване и да се уверите, че Вашият електромобил винаги ще може да се зареди с енергия.

Hoppla!
Ihr Browser scheint nicht aktuell zu sein. Eventuell funktioniert unsere Webseite nicht optimal. Die meisten Browser (nicht jedoch MS Internet Explorer 11 & älter) funktionieren dennoch problemlos.

Wir empfehlen Ihnen ein Update Ihres Webbrowsers!
Die jeweils neueste Version kann überall im Internet ein gutes Erlebnis sicherstellen.

Danke für Ihren Besuch und viel Spaß,
Ihr Volkswagen Team