Меню
Затваряне на менюто
Затвори

Как мога да заредя?

Зареждането е лесно.

Електрическата мобилност значително ще промени начина, по който зареждаме автомобилите си. Занапред няма да ти се налага да ходиш до бензиностанцията. На практика ще можеш да зареждаш автомобила си почти навсякъде – от домакински контакт тип Шуко, от Wallbox, от обществена зарядна станция или пък от станция за бързо зареждане. Когато веднъж опиташ, ще установиш, че това става почти толкова лесно, колкото да зареждаш смартфона си.

Какво трябва да знаеш за хардуера на твоя електрически автомобил.

Включваш щепсела, получаваш енергия.

За вкъщи има решение, което се монтира на стената: Wallbox. Тази технология се предлага като опция и осигурява максимална мощност на зареждане от 11 kW. За да заредиш своя електромобил от предлагания като опция Wallbox, е необходимо единствено да свържеш зареждащия кабел с конектора в зареждащия контакт на автомобила - и процесът на зареждане вече започва. Също толкова лесно е зареждането от зарядна станция, която евентуално твоят работодател предоставя на разположение. Тези станции най-често разполагат с фиксирано монтиран кабел за зареждане. Ако поради някаква причина на обществените станции за зареждане липсва такъв кабел, можеш просто да използваш кабела за зареждане, който би трябвало да се намира в багажника на автомобила ти.

Съществуват два различни типа зареждане.

AC зареждане
Принципно съществуват два основни типа зареждане: при AC зареждане вграденият в автомобила преобразувател конвертира променливия ток в необходимия за задвижването прав ток.

DC зареждане
При втория тип зареждане, а именно DC зареждане, променливият ток извън автомобила се преобразува в прав ток ‒ например на зарядна станция. Предимството на тази технология, че при зареждане ‒ напр. на магистрала ‒  е възможна значително по-висока мощност на зареждане, респ. времето за зареждане автоматично се съкращава.

Съществуват два различни типа конектори.

Включваш куплунга, зареждаш, отключваш и изключваш куплунга. Ето колко просто е зареждането на електромобил. През последните години в Европа се утвърдиха два стандартна за зареждащи куплунги:

Тип 2 („Mennekes куплунг“)

Куплунгът Type 2 ("Mennekes куплунг") е предвиден за бавно зареждане и отговаря на европейския стандарт за AC зареждане. Повечето обществени станции за зареждане са оборудвани минимум с контакт Type 2.

AC зареждане при MEB със 7 до 11 kW: Ако вкъщи разполагаш с Wallbox, можеш всяка нощ да зареждаш напълно с 11 kW. Също при работодателя би трябвало да е възможно, да дозаредиш необходимата за седмицата електроенергия, в рамките на работния ден. 

Combo-2 куплунг

Стандартът за бързо зареждане в Европа се нарича CCS (Combined Charging System). Стандартният куплунг за зареждане е предвиден с допълнителен контакт за DC бързо зареждане. С помощта на "Combo 2 куплунг" можеш да зареждаш на всички обществени зарядни станции посредством DC-мощност на зареждане от 22 kW.

Така бързо се зарежда твоята батерия.

От електрическия контакт до станцията за бързо зареждане

Едно простичко правило гласи: колкото по-висока е мощността при зареждане, толкова по-бърз е процесът на зареждане. Продължителността обаче може да варира ‒ в зависимост от нивото на заряд на батерията. При зареждане влияние оказват и фактори като външната температура и температурата на батерията. Ако например зареждаш твоя ID. от домакински контакт тип Шуко, с 2,3 kW на час за една нощ можеш да покриеш дневните си нужди от енергия.  По-бързо зареждане можеш да получиш от Wallbox или зарядна станция с променлив ток. 

Най-бързи за станциите за зареждане High-Power-Charging (HPC) с мощност на зареждане от 100kW. Като цяло ние препоръчваме, да не зареждаш напълно електромобила си всеки ден Така щадиш батерията¹⁾.

Ето как да заредите правилно

Стъпка по стъпка

Ами сега!
Изглежда браузърът ви не е актуален. Може би уебсайтът ни не работи оптимално. Повечето браузъри (но не и MS Internet Explorer 11 и по-стари) все още работят добре.

Препоръчваме ви да актуализирате вашия уеб браузър!
Последната версия може да гарантира добро изживяване навсякъде в Интернет.

Благодарим ви за посещението,
Вашият Volkswagen екип