Меню
Затваряне на менюто
Затвори

Навигацията на бъдещето: Head-up-дисплей с разширена реалност

Нашите ID. модели предлагат иновативно и същевременно иновативно навигиране в трафика. С помощта на предлагания като опция Head-up-дисплей с разширена реалност вие получавате една световна новост на борда на автомобила си, благодарения на която информацията се слива с реалността в прякото зрително поле за водача.

Технология, която напълно променя шофирането

Като водач на ID. модел по желание вие винаги можете да държите навигационната система под око. Благодарение на технология, която по естествен начин интегрира виртуални елементи в реалния сват. Head-up-дисплеят с разширена реалност е информационен инструмент, който разширява реалността с текст, изображение и триизмерни анимации. По този начин вие получавате важна информация или предупредителни съобщения в рамките на възможностите на системата върху челното стъкло, директно в зрителното си поле. По този начин водачът може да реагира още по-бързо на случващото се. 

Ето как челното стъкло се превръща в екран

Информацията се представя в две равнини на изображението: едната е за близко разстояние с 2D-изображения, докато другата е с далечен обхват и показва 3D-изображения. Големият информационен прозорец показва информация от навигационната система или асистиращите системи на виртуално разстояние от около 10 метра пред автомобила. Вместо навигационна карта, водачът вижда насочващите стрелки за завиване и навигационните цели точно там, накъдето шофира: на пътното платно.

Прозорецът за близко разстояние се намира под този за далечно разстояние. Той показва статични индикации като например скорост на движение, пътни знаци, като данните "плават" в пространството, отговаряйки на разстояние около три метра пред водача. Въпросните показания не изискват никакви действия от страна на водача. По този начин водачът държи под око редица важни показатели, без при това да се налага да отклонява погледа си от пътя.

Сложна технология, обяснена по прост начин

Дълбоко във вътрешността на инструменталното табло е разположен основният елемент на Head-up-дисплея с разширена реалност: това е така наречения Picture Generation Unit. Той излъчва светлинни лъчи, които с помощта на LCD-дисплей се отразяват към две плоски огледала. Там компонентите за близкия и далечния обхват  се разделят и се прожектират върху челното стъкло с помощта на вдлъбнато огледало. 

За да може водача да вижда показваните информации по коректен спрямо заобикалящата го среда начин, двете централни изчислителни устройства в автомобила непрекъснато пресмятат точното разположение на символите. Базовите данни за целта идват от камерата, радарните сензори и навигационната карта. Накрая изображенията от типа добавена реалност (AR-изображения) биват допълнително стабилизирани и напаснати към геометрията на прожекционната оптика.

Ами сега!
Изглежда браузърът ви не е актуален. Може би уебсайтът ни не работи оптимално. Повечето браузъри (но не и MS Internet Explorer 11 и по-стари) все още работят добре.

Препоръчваме ви да актуализирате вашия уеб браузър!
Последната версия може да гарантира добро изживяване навсякъде в Интернет.

Благодарим ви за посещението,
Вашият Volkswagen екип