Този сайт използва бисквитки, за да персонализира страницата спрямо Вашите интереси. Ако останете на страницата, Вие се съгласявате с използването на бисквитки.
Приемам

Как мога да заредя?

Зареждането на твоя електромобил е лесно. Ето как става! Електрическата мобилност значително ще промени начина, по който зареждаме автомобилите си. Занапред няма да ти се налага да ходиш до бензиностанцията. На практика ще можеш да зареждаш автомобила си почти навсякъде - от домакински контакт тип Schuko, от Wallbox, от обществена зарядна станция или пък от станция за бързо зареждане. Когато веднъж опиташ, ще установиш, че това става почти толкова лесно, колкото да зареждаш смартфона си.

Какво трябва да знаеш за хардуера на твоя електрически автомобил.

Включваш щепсела, получаваш енергия.

Wallbox (уолбокс) представлява мощен контакт за зареждане, който се монтира на стената у дома. Тази технология се предлага като опция и осигурява максимална мощност на зареждане 11 kW. За да заредиш твоя електромобил от предлагания като опция Wallbox, е необходимо единствено да свържеш кабела с автомобила - и процесът по зареждането вече започва. Също толкова лесно е зареждането от зарядна станция. Тези станции най-често разполагат с кабел за зареждане. Ако поради някаква причина такъв липсва, можеш просто да използваш кабела, която се намира в багажника на автомобила ти.

Съществуват два различни типа зареждане.

AC-зареждане
При AC-зареждане вграденият в автомобила  преобразувател конвертира променливия ток в необходимия за заряда на батериите прав ток.

DC-зареждане
При DC-зареждане, променливият ток се преобразува в прав ток извън автомобила - например на зарядна станция. Предимството на тази технология е това, че тя позволява значително по-висока мощност на зареждане, респ. времето за зареждане автоматично се съкращава.

Съществуват два различни типа конектори.

Включваш куплунга, зареждаш, отключваш и изключваш куплунга. Ето колко просто е зареждането на електромобил. През последните години в Европа се утвърдиха два стандартна за зареждащи куплунги:

Mennekes-куплунг
Сombo 2-куплунг

Mennekes-куплунгът (Type 2) отговаря на европейския стандарт за AC-зареждане (зареждане с променлив ток). Повечето зарядни станции имат контакт Type 2.

AC-зареждане при MEB със 7 до 11 kW.
Ако имаш монтиран Wallbox у дома, можеш да зареждаш всяка нощ с мощност 11 kW. На много места е възможно и да заредиш необходимата за седмицата електроенергия, докато автомобилът ти е паркиран на работното място.

Стандартът за бързо зареждане в Европа се нарича CCS (Combined Charging System). Стандартният куплунг за зареждане е предвиден с допълнителен контакт за DC-бързо зареждане. С помощта на "Combo 2-куплунг" можеш да зареждаш на всички обществени зарядни станции, работещи с прав ток.

Ето колко бързо се зарежда батерията ти.

От контакта до зарядната станция:

Едно простичко правило гласи: колкото по-висока е мощността при зареждане, толкова по-бърз е процесът на зареждане. Продължителността обаче може да варира - в зависимост от нивото на заряд на батерията. При зареждане влияние оказват и фактори като външната температура и температурата на батерията. Ако например зареждаш ID. от домакински контакт тип Schuko, с 2,3 kW на час за една нощ можеш да покриеш дневните си нужди от енергия.  По-бързо зареждане можеш да получиш от уолбокс или зарядна станция.

Най-бързи са т.нар. High Power-Charging-зарядни станции (HPC) с мощност от 100 kW. Като цяло препоръчваме да не зареждаш електрическия си автомобил всеки ден. По този начин удължаваш живота на батерията1.

Ето как да заредиш стъпка по стъпка:

Стъпка 1

Отвори капачето за зареждане

Стъпка 2

Включи кабела в зарядната станция или в контакта

Стъпка 3

Включване на кабела за зареждане към автомобила

Стъпка 4

Автентификация (ако е необходимо)

Стъпка 5

Заключи автомобила

Стъпка 6

Зареждането започва

1 Die Dauer bis zum vollständigen Laden deiner Batterie hängt beim AC-Laden (einphasig oder dreiphasig) wie beim DC-Laden (aktuell 50kW bis über 100 kW) von der Leistung der Ladeinfrastruktur, aber vor allem auch dem Ladezustand deiner Batterie und den Außentemperaturen ab. Generell empfiehlt sich zur Optimierung der Lebensdauer der Batterie, diese nicht immer komplett vollzuladen.