Този сайт използва бисквитки, за да персонализира страницата спрямо Вашите интереси. Ако останете на страницата, Вие се съгласявате с използването на бисквитки.
Приемам

Kабели и куплунги за зареждане:

кои са подходящите за вашия електромобил


Мислите, че зареждането на електромобила е нещо твърде сложно? В никакъв случай! Всичко, което ви трябва е домакински електрически контакт или допълнително предлагания стенен заряден модул Wallbox у дома, както и заряден кабел с подходящ куплунг, когато сте на път. Тук ще обясним с кои куплунги трябва да разполагате непременно и кои видове са идеални за бързо зареждане.

Тук можете да видите:
- Кой е подходящият куплунг за зареждане на вашия електромобил
- Как да презаредите акумулаторната батерия у дома
- Какъв кабел да използвате, когато сте на път
- Как да ускорите процеса на зареждане на зарядната станция

За да намерите подходящия куплунг, трябва единствено да знаете е с какъв вид гнездо е вашият електромобил. Европейските производители обикновено използват Type 2. Не бива да се обърквате, защото Type 2 често се нарича и Mennekes на името на производителя. Азиатските и американските модели често използват Type 1.

Не сте сигурни кой куплунг трябва да използвате за вашия електромобил? Можете да намерите таблица с най-често срещаните електрически превозни средства и техните куплунги тук. Сега е важно дали сте у дома или на път, защото от това зависи вида на кабела, който ви е необходим. Можете да избирате между Mode 2 и Mode 3.

Кабел Mode 2 и контакт Шуко - обикновеният електрически контакт се превръща в зарядна станция

Най-лесният начин да заредите акумулаторните бтерии на електромобила си е от домакинския електрически контакт. Просто включете кабела в нормален контакт Шуко - на другия край е съответният куплунг за вашия модел електромобил. При зареждане по този способ обикновено разполагате и с достатъчно време да се отпуснете и да презаредите собствените си "батерии". Времето за зареждане на вашия електромобил от 230V електрическа мрежа с 2.3 кВт варира в зависимост от модела.

Wallbox - по-бързо зареждане с кабел Mode 3

Ако зареждането от нормален домакински контакт отнема твърде много време, използването на допълнително предлаганият домашен стенен модул Wallbox може да ускори значително процеса. Стационарно монтираната зарядна станция осигурява значително по-висока мощност на зареждане в сравнение с обикновените домакински контакти (до 22 кВт вместо 2,3 кВт). Основната разлика е, чe при зареждане от стенен модул Wallbox се използва кабел Mode 3 вместо Моde 2. Обикновено той е неподвижно закрепен за корпуса на зарядния модул, така че няма нужда да мислите и за вида на зарядния кабел когато купувате Wallbox. Всичко, за което трябва да помислите е с какъв заряден куплунг трябва да бъде вашият електромобил - при Volkswagen това обикновено е куплунг Type 2.

Колко струва тази икономия на време? Цените на домашните зарядни станции варират от от 200 до няколко хиляди евро - в зависимост от мощността и марката. През 2018 година Volkswagen например представи прототипа на своята станция ID.Charger, която вече се предлага като Entry and Connect модел с мощност 11 кВт. Най-достъпната версия е на разположение на цена от 300 евро.

Трифазният куплунг Type 2 е най-често срещаният вид куплунг в Европа и се счита за стандартен, но съществуват и редица други видове куплунги за обществени зарядни станции. Можете да заредите електромобила си и от нормален домакински контакт със заряден кабел Mode 2.

Mode 3 и Type 2 - комбинацията за обществени зарядни станции

За зареждане на европейски електромобили на обществени зарядни станции обикновено е необходим заряден кабел Mode 3 с два куплунга Type 2 (известни също като щепсели Mennekes). За азиатски или американски електрически превозни средства с куплунг Type 1, трябва да използвате заряден кабел Mode 3 с куплунги от Type 2 към Type 1. Куплунгът Type 2 има съществено предимство пред Type 1, защото може да бъде заключен както на превозното средство, така и на зарядната станция - единственото, което трябва да направите, е да заключите колата си. При това куплунгите на автомобила и станцията се блокират и можете да оставите колата си да се зарежда без притеснения.

Куплунги Combo 2 и CHAdeMO - максимална зарядна мощ

За Лена времето зад волана всъщност е време за семейството. Бързо разбрахме това след срещата си със запалената по фитнеса майка на две деца. Тя използва времето, което прекарва в шофиране, за да разговаря по различни теми с дъщерите си и споделя, че "затова е толкова хубаво да имаш такава кола". Лена има и ясно изграден подход по отношение на зареждането - тя зарежда своя e-Golf или у дома в гаража или докато е на работа. Това напомня малко танците, при които енергията бързо влиза в ритъм и става част от вас.

Заключение

Всъщност имате нужда само от един заряден кабел, за да се справите с всички изисквания по отношение на зареждането на електромобила, когато сте на път - а именно кабел Mode 3 с куплунг Type 2 за включване към зарядната станция и куплунг Type 2 или Type 1 за включване в автомобила. Ако пътувате с електромобила си по по-малко популярни маршрути или на по-дълги разстояния, навигационната система ще ви покаже къде да намерите следващите зарядни станции по маршрута. Карти като "Chargemap" или "Plugsurfing" ви дават възможност да филтрирате станциите според видовете куплунги и възможности за включване и да се уверите, че вашият електромобил винаги ще може да се зареди с енергия.

e-Golf: Среден разход на електроенергия: 12,7 кВтч/100 км; Средни емисии на CO₂: 0 г/км; Клас на енергийна ефективност: A+2