Този сайт използва бисквитки, за да персонализира страницата спрямо Вашите интереси. Ако останете на страницата, Вие се съгласявате с използването на бисквитки.
Приемам

Автомобил-велосипед, електрическо сгъваемо решение на проблема с паркирането и електромобил от захар - това са само три от многото уникални електрически превозни средства. Ето и доказателствата.

Тук можете да видите:
- Защо някои електромобили никога няма да стигнат до автоморгата
- Колко бърза може да бъде електрическата мобилност
- Какво представлява електромобилът-велосипед
- Кои модели електрически превозни средства могат да бъдат свързани помежду си

"Nobe" - триколесното електропревозно средство за ретро ентусиасти

Естонската компания ""Nobe"" е вложила много страст в новия си триколесен модел с три задвижващи колела, триместен интериор и две врати - ""Искахме да създадем модел, който да накара всеки да спре и да се загледа в него така, както човек се заглежда в класическия Volkswagen Beetle и да усети същите топли чувства", споделя производителят. Този електромобил иска да топли дълго сърцата на своите собственици, защото според естонците "Nobe 100" никога няма да стигне до автоморгата. В случай на повреда собствениците просто ще изпращат всички стари части и ще си поръчват нови, а фирмата ще рециклира върнатите части.

От 2020 година ще започне серийното производство на предизвикващия носталгични чувства "Nobe 100" - с най-новите технологии, скрити пот ретро дизайна. Електромобилът разполага с една постоянно вградена, както и с друга, по-малка портативна акумулаторна батерия. Те могат да се зареждат удобно навсякъде - например когато сте на гости у приятели. Съвместният капацитет на двете батерии осигуряват на тежащия само 390 килограма "Nobe"автономен пробег до 230 километра с максимална скорост 110 км/ч.

Шик, но не и евтин: "Nobe 100" се очаква да струва около 29 000 евро без ДДС

 


"Noah" - рециклируем електромобил, изработен от ленени влакна и захар

Електромобилът, създаден от холандския Технически университет в Айндховен, е известен под името "Noah" и е изработен от 90% възобновяеми материали - основно базирани на ленени влакна и захар, което дава възможност в края на жизнения си цикъл "Noah" да бъде рециклиран по природосъобразен начин. Ефективното средство за придвижване в градска среда тежи само 350 килограма плюс батерията, чието тегло е едва 60 килограма. Благодарение на своята олекотена конструкция, двуместният електромобил може да предложи автономен пробег до 240 километра при максимална скорост на движение от 110 км/ч. В същото време "Noah" се отличава не само с екологичната, но и с практичната страна на своята концепция изтощената батерия не принуждава автомобила да спре, защото акумулаторният модул може просто да бъде сменен със зареден такъв. Това предимство ще позволи в бъдеще съществуващите батерии да бъдат заменени с такива с по-добри възможности и капацитет, позволяващ по-голям автономен пробег. "Noah" все още не е предназначен за масово производство - електрическото превозно средство е проектирано от студенти в Техническия университет в Айндховен като образец за екологична мобилност.

По време на обиколката из цяла Европа, студентите от Техническия университет в Айндховен впечатляват хората с годния за пълно рециклиране "Noah".


"NIO EP9" - само за миг от 0 до 100 км/ч
Електрическият спортен болид NIO EP9"

Още от пръв поглед става ясно, че този електромобил не е практично градско превозно средство. Четирите сменяеми батерии осигуряват на китайския NIO EP9 обща мощност от 1 мВт, а според данните на производителя, при нормални условия на шофиране електрическият двуместен спортист може да достигне максимален автономен пробег от 427 км. Но едва ли някой ще пожелае да се движи бавно при тази мощна задвижваща система на разположение. На писта спортният електромобил със задвижване на всички колела ускорява от 0 до 100 км/ч за по-малко от три секунди и достига 200 км/ч само за 7.1 секунди. Максималната скорост на NIO EP9 е 313 км/ч. Разбира се, при подобни шеметни скорости удоволствието от шофирането приключва след около 20 минути поради изчерпване на енергията в батериите. Това, което остава, е горещ състезателен дух и баснословна цена. Въпреки че според производителя определя NIO EP9 като сериен автомобил, той всъщност се произвежда само по поръчка - за малцината, които могат да си позволят да платят за него 1,3 милиона евро.

С NIO EP9 се глезят преди всичко китайските милионери


"PodRide" - електромобилът-велосипед за атлетите, които не спортуват само при хубаво време

Завъртате контактния ключ и потегляте? Не и с "PodRide". За да стартирате това електрическо превозно средство, първо трябва да завъртите педалите -  на практика "PodRide" е уникална форма на хибрид между велосипед и електромобил. Шведският изобретател Микаел Кйелман го е конструирал с подобно на автомобил шаси, електромотор с мощност от 250 Вт, педали и асистенция при педалиране. Според Кйелман тежащият едва 70 килограма, дълъг само 1.80 метра и висок 1.45 метра електромобил може да предложи автономен пробег до 60 километра при максимална скорост на движение от 25 км/ч. Водонепропускливото купе върху рамата осигурява защита срещу вятър и други неблагоприятни атмосферни влияния и включва челно стъкло и естествено врата. Врата, която никой не използва, защото в екзотичното возило се влиза чрез сгъването на цялото електрическо превозно средство  напред.

Прототипът на "PodRide" междувременно е ежедневен спътник на своя изобретател


"EO smart connecting cars" - сгъваемият електромобил

Намирането на свободно място за паркиране в града понякога прилича на опит за спечелване на джакпота от тотото. Учените от "Robotics Innovation Center" към "Германския изследователски център за изкуствен интелект" (DFKI) очевидно са напълно наясно с този факт и тяхната роботизирана разработка на електромобил "EO smart connecting car" се стреми да разреши проблема. Успоредното паркиране се извършва с лекота чрез завъртане на колелата настрани, а свиване на каросерията до дължина от приблизително 1,80 метра значително увеличава подходящите места за паркиране на  електромобила. Той успява да се побере и в най-малките пространства, без собственикът да се чувства така, сякаш шофира в кибритена кутия. Но специалистите от "DFKI" са оборудвали модела с още повече възможности - той притежава уникалната способност да се свързва със себеподобните си и да образува верига, спестявайки електроенергия по време на движение. Ако някой от задвижващите сегменти във веригата изчерпи енергийните си запази, другите могат да споделят с него част от своята електроенергия. Електромобилът с възможност за свързване може да развива максимална скорост 65 км/ч и разполага с (индивидуален) автономен пробег до 70 километра. Това прави роботизирания електромобил идеален за движение в градски условия. Благодарение на технологията за автономно шофиране и гъвкавите възможности за включване за зареждане, "EO smart connecting car" може да се счита за перспективна част от бъдещето на електрическата мобилност - засега от малко по-далечното бъдеще. В момента електромобилът изпълнява едиснтвено ролята на концептуален автомобил за изпитание на различни функции за автономно шофиране при електрически превозни средства в градска среда. Моделът цели да даде по-реална представа за възможностите за ефективна мобилност преди всичко в условията на постоянно променящите се мегаполиси на бъдещето.

Специалистите от "Robotics Innovation Center" към "Германския изследователски център за изкуствен интелект" (DFKI) създават електромобила на бъдещето - "EO smart connecting car".