Този сайт използва бисквитки, за да персонализира страницата спрямо Вашите интереси. Ако останете на страницата, Вие се съгласявате с използването на бисквитки.
Приемам

Smart Mobility:

интелигентна мобилност за всеки град


Как все по-голямото население на градовете може да се придвижва по възможно най-екологичен и щадящ околната среда начин? Smart Mobility е визия за новаторска, свързана концепция за градска мобилност.

Ето какво ще откриеш тук:

- Пред какви предизвикателства е изправен един Smart City на утрешния ден?
- Как дигиталните услуги и технологии ще подобрят градската мобилност?
- Какво се крие зад понятия като Trip Planning, Micro Mobility и Ride-Hailing?
- Защо значението на електрическата мобилност ще нараства все повече?

Според прогнозите на ООН през 2050 година 70 процента от световното население ще живее в територии от урбанизиран тип. За да бъдат превозени всички тези хора от точка А до точка В няма да бъде достатъчно просто да се направят повече пътища, повече паркоместа и да се преориентираме към повече електрическа мобилност. Един Smart City на утрешния ден се нуждае от интелигентна концепция своята мобилност. Инфраструктурата и цялостната стратегия за мобилност ще се променят коренно. Благодарение на широкото използване на Smart Mobility придвижването ще става много по-лесно, в оптимален случай само с един клик. Ето шестте технологии, които вече започват да променят мобилността в големите градове: Trip Planning, Carsharing, Smart Parking, Carpooling, Ride-Hailing и Micro Mobility.

Берлин е един от пионерите на Германия в областта на интермодалната мобилност.

1. Trip Planning: интермодална мобилност

В големите градове съществува цяло множество от средства за персонална мобилност: обществен транспорт, включващ метро, трамваи, тролеи, автобуси, таксита, Carsharing, велосипеди под наем. Ние трябва да изберем и съчетаем тези различни типове превоз. Когато смяната между различните типове превоз протича напълно плавно, става дума за "интермодална" мобилност. Специални приложения ни помагат да се ориентираме в цялата тази джунгла от транспортни възможности. Обществен транспорт, личен автомобил или автомобил под наем - вече не е толкова преодоляващо с какво ще пътуваме, а как ще се придвижим възможно най-бързо и ефективно. С един клик трябва да бъде възможно да разберем кой е най-бързият начин да се придвижим от едно място до друго. Подобни интегрирани решения, разбира се, изискват максимална свързаност: с помощта на разработени за целта алгоритми се наблюдава транспортната ситуация в реално време, като едновременно с това се следят и свободните места за паркиране в района на мястото, където трябва да пристигнете. Усилено се работи и по създаването на интегрирани системи за разплащане. Днес приложенията вече са в състояние да показват възможно най-екологичния начин за придвижване, а в бъдеще те ще могат да ни показват и здравословни маршрути, които можем лесно да изминем пеш или с велосипед под наем.

2. Carsharing: споделяне вместо притежаване

Електромобилите вече се превръщат в интегрална част от градската мобилност и заемат голяма част от флотилиите от Carsharing-услугите, допринасяйки за създаване на модерна концепция от типа Smart City. Принципът вече е добре познат: с помощта на  приложение за смартфон можете да локализирате даден автомобил, да го резервирате, после го отключвате, качвате се и потегляте. Автомобилът може да бъде оставен на позволено от приложението място или на зарядна станция. За по-дълъг наем или пък за райони, където няма Carsharing, алтернатива може да бъде Peer-to-Peer-Carsharing: частни предприемачи също могат да отдават под наем своите автомобили в определен периметър. Това функционира изключително лесно: като наемодател човек просто трябва да сподели своя автомобил на определена платформа, да качи негови снимки и да посочи времето, в което даденият автомобил може да бъде наеман. Автомобилът бива локализиран на картата на приложението. След като направи резервация, наемателят може да отключи автомобила с помощта на приложението от своя смартфон. Стандартният ключ бива заменен от чипове или т.нар. Connectivity-боксове.

3. Smart Parking: край на безкрайното търсене

Търсенето на място за паркиране на автомобила е хроничен проблем във всеки голям град. Ето едно решение:  с помощта на Parkplace-Sharing собствениците или наемателите на места за паркиране или гаражи могат да отдават или преотдават под наем своите места в рамките на определени отрязъци от време. Приложенията за намиране на паркомясто могат в голяма степен да смекчат проблема с паркирането. По този начин човек може да плати паркирането на улицата директно през своя смартфон или да излезе от платен паркинг без да губи време да дава билет, който в последствие да заплаща и т.н. Сметката за този тип услуга идва удобно в края на месеца с помощта на извлечение или просто се урежда с помощта на кредитна карта. Множество старт-ъп компании работят усилено по своите визии за Smart City, като например с помощта на специални сензори може да се определя дали дадено паркомясто е свободно към даден момент или не. С помощта на всички събрани данни се създава карта на паркоместата в реално време. По подобен начин функционира и т.нар. Community-based-Parking: монтираните в автомобила ултразвукови сензори непрекъснато сканират улиците за свободни паркоместа. Колкото повече автомобили са свързани с подобна система, толкова по-пълна и по-актуална е картината за паркоместата в даден град.

Смартфонът се превръща в устройство за паркиране: С приложението „We Park“ вие плащате за мястото си за паркиране с мобилния си телефон.

4. Carpooling: завръщането на споделеното пътуване

В днешно време, за да достигнете до дадено място вече не е нужно да стоите край пътя с вдигнати палци, държейки табела с мястото, до което трябва да стигнете, обляни в пот под жаркото слънце. Carpooling превръща личните автомобили в споделени превозни средства и е част от визията за Smart City. Благодарение на интелигентните платформи и приложения е лесно да намерите подходящи спътници в съответната посока. До момента подобни услуги се ползват най-вече от хора, които поради някаква случайност са в една посока, или спонтанно са решили да споделят пътуването си. Фирмите, учрежденията и хората, които често се движат по определен маршрут, обикновено остават встрани от подобна концепция. От известно време обаче Carpooling-общностите обаче обслужват определени учреждения, университети и т.н. Така концепцията започва да обхваща хора, които всеки или почти всеки ден изминават определена отсечка. В градове като например Лос Анджелис например автомобилите, в които всички места са заети, използват обособени ленти на пътя за бързо придвижване, което им позволява да избягват задръстванията.

5. Ride-Hailing: от врата до врата

Моля, заповядайте на борда: електрическата шатъл-услуга MOIA допълва обществения транспорт.

Влаковете и градският транспорт са екологични и изгодни, но могат да бъдат използвани само по определени маршрути и се движат на определен интервал. С такси можеде да отидете почти навсякъде, но пък струва скъпо. Между тези две основни концепции се намества нова услуга, наречена Ride-Hailing. Подобно на такситата, при тази услуга можете да извикате автомобил от почти всяка точка на града. За да бъде използван оптимално капацитета на тази шатъл-услуга, по време на пътуването могат да се качват или слизат хора, които споделят сходен маршрут. Маршрутите се пресмятат в реално време на база на изчисляване на данните за предпочитанията на клиентите. С помощта на своя смартфон клиентът бива отведен до най-близкото място, от което може да се качи, като съответното място трябва да бъде на пешеходно разстояние спрямо моментната позиция на клиента. В идеален случай по този начин човек може да се превозва дори от врата до врата, без да се налага да губи време в чакане на различни видове транспорт.

Твърде далеч, за да стигнеш пеш, но и твърде близо, за да пътуваш с автомобил: последните метри или километри могат да бъдат изминати с колело или тротинетка, бързо, забавно и лесно.

6. Micro Mobility: когато става дума за последните крачки до целта

Без значение дали става дума за Шанхай, Лос Анджелис или Берлин: при разработването на концепциите за Smart Mobility на бъдещето в голяма градска среда се обмисля внимателно как човек може да стигне до всяка една цел, например от дома до спирката и после от спирката до работното място. Тези отсечки биват наричани "Last Mile". Вместо да ходи пеш, човек би могъл да използва т.нар. малки електрически превозни средства. Те са малките братчета и сестричета на електромобилите и са част от концепцията Smart Mobililty за градовете: Monowheels, Personal Transporter, Pedelecs, E- и Cargo-байкове и електрически тротинетки. Най-новото попълнение в електрическата мобилност ще бъде изключително полезно за велоалеите и пешеходните зони. Когато достигнете до работната си място, електрическият помощник може да дойде с вас или да остане отпред. Разбира се, първите Sharing-услуги в областта вече са факт. Вече се работи върху множество дигитални концепции за интелигентната и устойчива градска мобилност на утрешния ден.

Разход на електроенергия e-Golf, кВтч/100 км: комбиниран 14,1 (17 цола) - 13,2 (16 цола); CO₂-емисии комбинирани, г/км: 0; Клас на енергийна ефективност: A+