Този сайт използва бисквитки, за да персонализира страницата спрямо Вашите интереси. Ако останете на страницата, Вие се съгласявате с използването на бисквитки.
Приемам

По пътя към автономното шофиране. Качвате се в автомобила, избирате цел и се отпускате удобно в седалката – автомобилът прави всичко останало съвсем сам. Звучи ви като мечта за бъдещето? Да. Само че това е мечта, която съвсем скоро ще се превърне в реалност. Ние всекидневно работим усилено, за да стане тази визия факт. IQ.DRIVE е наименованието, под което Volkswagen обединява всички интелигентни системи за подпомагане на водача. Системите на днешния и на утрешния ден. Това включва множество иновативни идеи с фокус върху комфорта и безопасността. Нашите системи за подпомагане на водача още днес дават своя сериозен принос за намаляване на риска от произшествия, правят живота по-лек и създават една по-спокойна форма на мобилност. Бъдещето вече е при нас – тук и сега.

Начало на нова ера за шофирането! Дали шофирането продължава да носи удоволствие, когато автомобилът вече мисли за всичко? Едно малко момче още отсега вижда по улиците толкова много неща, които будят у него истински възторг.

Start Video

Travel Assist.

Смяна на посоката - право към бъдещето!1)

С помощта на предлагания като опция "Travel Assist" още сега можете да усетите как технологиите правят живота ви по-лесен. С тази технология асистираното шофиране се превръща в реалност­ - и в голямо удобство. Достатъчно е само да подадете мигач и стига съседната лента да е свободна, "Travel Assist" в рамките на възможностите на системата извършва маневрата напълно автоматично. С IQ.DRIVE бъдещето вече носи радост при много от моделите на Volkswagen!

 

Предлаганият като опция асистент "Travel Assist" се активира посредством натискането на бутон на многофункционалния волан. Докато е активен, асистентът поема работата с педала на газта и автоматично поддържа дистанцията спрямо движещото се отпред превозно средство. При движение по магистрала "Travel Assist" благодарение на асистираната смяна на лентата той може да ви отмени и в изпълнението на тази задача. Достатъчно е да подадете мигач и когато това е възможно, маневрата се извършва изцяло автоматично. Разбира се, за целта е необходимо лентата, в която желаете да отидете, да е свободна. Достатъчно е да се намесите в маневрата и контролът върху автомобила отново е във ваши ръце. Все пак във всеки момент отговорността за случващото се е изцяло ваша.

Паркиране от разстояние.

Паркирайте автомобила си от своя смартфон.

Позволете си удоволствието да паркирате своя автомобил от разстояние - с помощта на IQ.DRIVE и едно приложение за смартфон. Предлаганият като опция "Park Assist Plus" с дистанционно управление е в състояние да маневрира с автомобила автоматично - без никакви затруднения за вас самите. Дори точно обратното: вие дори можете да слезете от автомобила си преди самото паркиране и да управлявате маневрирането с помощта на приложение, инсталирано на вашия смартфон.

 

Случвало ли ви се е при влизане или излизане от автомобила на паркинг да издраскате с вратата си друг автомобил или пък да опрете в стена? Това вече е част от миналото. Занапред е възможно да паркирате своя Volkswagen от разстояние с помощта на смартфон. С помощта на предлагания като опция асистент при паркиране с дистанционно управление в рамките на възможностите на системата вашият автомобил може да влиза или излиза от тесни паркоместа изцяло с помощта на приложение за смартфон.

При подаване на съответния сигнал системата стартира двигателя и извършва маневрите по паркирането на автомобила. За целта вече дори не е необходимо да седите зад волана, а можете да наблюдавате процеса и движението от разстояние.

Emergency Assist.

Започва да помага още преди да имате нужда от помощ.

Вашата безопасност е нашият най-голям приоритет. Именно заради това разработихме т.нар. "Emergency Assist" - вашият личен "ангел-хранител" в случай на възникване на проблем от медицинско естество. Тази програма за безопасност се активира автоматично в случай на отчитане на признаци за липса на активност от страна на водача. Със спирачни импулси, предупредителни акустични тонове и аварийни светлини асистентът предупреждава за опасност както водача, така и останалите участници в движението. В случай, че водачът не реагира и не поеме обратно управлението на автомобила, в рамките на възможностите на системата автомобилът може да бъде стопиран напълно автоматично. Благодарение на IQ.DRIVE можете да се чувствате сигурни винаги - без значение за къде пътувате.

Решаващ фактор за задействане на "Emergency Assist" е отчитането на липса на активност от страна на водача. Или иначе казано, това са потенциално опасните случаи, в които водачът не борави нито с волана, нито с газта, нито със спирачите. В подобни ситуации водачът бива предупреден с акустичен и визуален сигнал, както и с вибрация в спирачния педал, за да бъде привлечено вниманието му и той отново да поеме контрола върху автомобила.

В случай че водачът не реагира своевременно на нито един от направените сигнали, предлаганият като опция "Emergency Assist" автоматично задържа автомобила в лентата, активира аварийните светлини и редуцира скоростта до пълното спиране на автомобила. "Emergency Assist" реагира на бавно движещи се превозни средства в участъка пред автомобила, и благодарение на функцията за комфортно намаляване редуцира вероятността от произшествия. В случай на опасност от произшествие се намесва а системата "Front Assist". Стига ситуацията да позволява това, автомобилът бива изведен до най-външната лента на пътя и автоматично стопиран. По време на изпълнението на такава процедура едно движение с волана или с някой от педалите е достатъчно, за да бъде върнат контрола върху автомобила изцяло в ръцете на водача.

Автоматичен контрол на дистанцията ACC.

Прави задръстванията по-поносими.

Задръстванията никога не са нещо приятно. С предлагания като опция автоматичен контрол на дистанцията ACC вие получавате максимален комфорт дори когато попаднете в задръстване. В комбинацията с трансмисията с двоен съединител DSG автоматичният контрол на дистанцията ACC е способен в рамките на възможностите на системата да спира автомобила ви до състояние на пълен покой и отново да потегля автоматично, поддържайки зададената дистанция спрямо предното превозно средство, когато то отново потегли. Така благодарение на IQ.DRIVE дори в условия на изнервящо задръстване можете да останете спокойни и да се наслаждавате на времето, прекарано в автомобила.

Системата за автоматичен контрол на дистанцията ACC ви помага автоматично да поддържате предварително зададени скорост на движение 2) и дистанция спрямо движещото се отпред превозно средство.3)

В някои модели и в съчетание с асистента за разпознаване на пътни знаци, предикативната система за автоматичен контрол на дистанцията ACC предлага и допълнителна асистенция за скоростта, а също така и за завои. Така системата може да ви предпази от неволно превишаване на скоростта, вземайки предвид официалното ограничение на скоростта за даден участък.3) Освен това, използвайки данните, предоставени от навигационната система, системата е в състояние автоматично да намалява скоростта, когато автомобилът ви приближава към завой, кръстовища (отклонения), или кръгови движения.3) По този начин вие получавате още повече комфорт, а разходът на гориво намалява.

Бъдещето с IQ.DRIVE.

Утре започва от днес.

IQ.DRIVE дава реален израз на много аспекти на технологичния прогрес, предоставяйки ви изключителната възможност да се пренесете директно в бъдещето на мобилността. Бъдеще, в което задръстванията и катастрофите може би ще останат част от миналото. Защото асистираното шофиране днес за нас е още една важна крачка към автономното движение утре.

Това може да ви заинтересува.

1) В процес на разработка

2) Максимум до 210 км/ч, при Touareg максимум до 250 км/ч.

3)В рамките на възможностите на системата.

Представените тук модели и оборудвания е възможно да се различават по отделни детайли от продуктовата гама в Германия. Някои от технологиите се предлагат като допълнително оборудавне срещу доплащане. Данните не засягат конкретни модели или търговски предложенияи, а имат за цел да послужат за сравнение между различен тип продукти.