Този сайт използва бисквитки, за да персонализира страницата спрямо Вашите интерси. Ако останете на страницата, Вие се съгласявате с използването на бисквитки.
Приемам

Да шофираш по „Адския път".

2015-09-11

Авантюрист и ловец на рекорди Райнер Цитлов вероятно е избрал най-зрелищният проект в своята кариера. От "Cape-to-Cape" за по-малко от десет дни - във Volkswagen Touareg, натъпкан със сензори и електроника.

Той планира да премине този приключенски маршрут от най-южната точка на Африка - Иглен нос до най-северната точка на Европа - Нордкап в Норвегия за по-малко от десет дни, което звучи като едно голямо предизвикателство. Това е нещо, което тормози Райнер Цитлов в продължение на години. След успешния си рекорд от Тиера дел Фуего (Огнената земя) до Аляска и от Мелбърн до Санкт Петербург, пътуването му този път премина през източните държави на черния континент Африка и през цяла Европа. Състезанието с времето ще започне в 10 часа на 11 септември от Иглен нос. Цитлов и екипа му вече преминаха това пътешествие от север на юг през 2014г. за 21 дни и 16 часа, вкл. и по-голямото закъснение, поради злополука. "Пътуването Cape-to-Cape за рекордно време ще бъде уникално предизвикателство.", каза Райнер Цитлов, "има много опасности и несигурност, които правят всеки ден едно впечатляващо преживяване."

Този път ще са повече от 19.000 км., които автомобилният авантюрист иска да премине заедно с дългогодишния си колега и оператор Мариус Биела и британеца Сам Роуч, за ново рекордно време, разбира се. Маршрутът е изцяло по суша, само през Сирия екипът и техния Touareg трябва да прелетят, поради затворените граници. Ще преминат през 19 държави, сред които са Танзания, Кения, Етиопия, Египет и Зимбабве; хиляди километри през напукани писти, диви степи, африкански планински райони или така добре познатият "Адски път" в Северна Кения. Температурата варира от точка на замръзване в северната част на Норвегия до 50 ° C в горещия Судан. "Радваме се, че предизвикателството най-накрая ще започне.", каза Райнер Цитлов, "всичко трябва да е наред, след всички тези приготовления."

Райнер Цитлов извършва това пътуване с VW Touareg 3.0 TDI, който е съвсем леко модифициран за постигането на този световен рекорд. За да сниши почивките до минимум, на това състезание за най-добро време, Touareg е в денонощно движение, освен когато се зарежда гориво и се преминава граница. Членовете на екипа си сменят местата на всеки 5 часа. Благодарение на масивен допълнителен резервоар, който се намира на задната седалка, е възможно изминаването на до 3.000 км наведнъж.

Отделно от предавателната технология и анализ на Touareg (включително и събраните от екипа данни), главният спонсор Хюлет Пакард и Интел предоставят допълнителни функционалности, които превръщат автомобила в иновативна лаборатория на четири колела. Световният рекорд с автомобил може да бъде проследен "на живо" на www.hp.com/go/hpc2c. На www.touareg-c2c2.com фото- и видео-блог ще предостави покритие по всяко време. Текущото местоположение на Touareg винаги може да се види на картата.

И все пак проектът Cape-to-Cape 2.0 означава не само слава, чест и нов световен рекорд за Цитлов, но също и шофиране за една добра кауза. За всеки изминат километър, 10 цента ще се дарят за SOS Детски селища в Южна Африка, които Цитлов ще посети със своя Volkswagen Touareg още преди началото на пътуването.