Този сайт използва бисквитки, за да персонализира страницата спрямо Вашите интерси. Ако останете на страницата, Вие се съгласявате с използването на бисквитки.
Приемам

Новият Golf GTI Clubsport: Юбилеен модел отбелязва 40-ия рожден ден на Golf GTI

2015-09-09

• 265 к.с. - юбилейният модел ускорява до 100 км/ч за 5,9 секунди
• Функция за повишаване на мощността до над 290 к.с. за кратко време
• Изразителен екстериор с нова предна броня, странични прагове, заден дифузьор и заден спойлер

В началото на следващата година, иконата на спортния компактен клас - Golf GTI - празнува своята 40-годишнина. Volkswagen ще отбележи това историческо събитие със специална версия: новият Golf GTI Clubsport. Volkswagen ще представи серийната версия на новия Golf GTI Clubsport на международното автомобилно изложение във Франкфурт и ще предостави възможността да изпитате най-мощния GTI на всички времена.

Изобретателят на "GTI" продължава традицията на GTI юбилейните модели. Изключителни специални версии също отбелязаха 20-ия, 25-ия, 30-ия и 35-ия рожден ден. Турбодвигателят с директно впръскване на юбилейния модел доставя мощност от 195 кВт/265 к.с., това е с 35 к.с. повече от предишния най-мощен Golf GTI. Но това далеч не е всичко. За кратко време - за около 10 секунди всеки път - водачът може да увеличи мощността на двигателя с допълнително 10 на сто до 290 к.с. Тази допълнителна мощност се активира само чрез натискане надолу педала на газта.

Golf GTI ускорява до 100 км/ч за 6.0 секунди с 6-степенна механична скоростна кутия; версията с опционалната автоматична 6-степенна скоростна кутия с два съединителя (DSG) е още по-бърза - 5.9 секунди. Golf GTI Clubsport достига максимална скорост от 250 км/ч (DSG: 249 км/ч). Един поглед към икономията на гориво показва колко ефективно спортният автомобил преобразува мощността на двигателя в задвижване. С ръчна скоростна кутия, разходът на гориво е 6.9 л/100 км (еквивалентно на 160 г/км CO2); а ако мощността се прехвърля към предните колела чрез DSG - 6.7 л/100 км (155 г/км CO2).

Юбилейният модел разполага не само с повече мощност на двигателя, а и Volkswagen преработват дизайна, оборудването и аеродинамиката. Поради високата изходна мощност и значително подобрения въздушен натиск, динамичното представяне на Golf GTI Clubsport го изпраща в топ класацията на автомобилните спортове. Резултатите са - спиращи дъха скорости в завой и истинско удоволствие от шофирането.

Golf GTI Clubsport е с лаково покритие "Oryx White" (налични са и други цветове); за контраст, покривът е в черно. Екстериорните дизайнери на Volkswagen създадоха напълно нова предна броня, нови странични прагове, нов заден дифузьор, нов заден спойлер и ексклузивни алуминиеви джанти за юбилейния модел. Тези характеристики ярко го открояват от познатите ни досегашни GTI модели.

По отношение на стила, страничният профил на Golf GTI Clubsport се базира на оригиналната версия на GTI. За да докажем това: първото поколение се характеризира с широка черна ивица между предните и задните калници на равнището на бронята. Тази ивица е поместена и в страничната част на юбилейния модел, така се отдава почит към Golf GTI модела от 1976г., а и е подобрена с надпис "Clubsport". Черната ивица продължава напред към новия въздушен дифузьор върху бронята. Опционалните 19-цолови лети джанти "Bresica", предназначени специално за новия Golf GTI Clubsport придават допълнителна динамика. Юбилейният модел стандартно е оборудван с 18-цолови лети джанти, които също са с подновен дизайн. Страничните огледала са в черен гланц.

Обновеният заден спойлер е съвършен по отношение на въздушния тунел и е по-голям, отколкото сегашния "GTI". Съществува тесен въздушен процеп между площта на покрива, която е в черно и спойлера, наподобяващ крило, намиращ се отгоре му. Задният спойлер в черен гланц и "Oryx White" се проектира нагоре над линията на покрива. Долната задна част също е индивидуализирана. Погледнато по диагонал отзад, прави впечатление, че страничната линия продължава в големия заден дифузьор, което е изцяло нова разработка. Цвета отново е черен гланц. Новият дизайн и хромираният ауспух със сдвоен накрайник са елегантно интегрирани в дифузьора. Диаметърът на ауспуха е много по-голям, отколкото на познатите Golf GTI модели. Светодиодните задни светлини са в тъмно черно-червено.

Интериорът се характеризира с емблематични детайли, които са от съществено значение за всеки GTI; те включват ергономични спортни седалки с тартан в тапицерията, червени шевове, а скоростният лост е в дизайн наподобяващ топка за голф. Този спортен дух е индивидуализиран или модифициран за Golf GTI Clubsport. Съответно юбилейният модел разполага със сгъваеми състезателни седалки, вместо спортни седалки. Седалките са частично покрити с Alcantara и с десен наподобяващ пчелна пита в областта на облегалките и седалките; като облегалките са с надпис GTI. Червена линия акцентира предпазните колани. Нови лайстни в "Honeycom 40" дизайн (върху арматурното табло, централната конзола и вратите) придават на интериора още по-красива визия. Спортните декоративни функционалности включват Alcantara тапицерия и нови лещи на скоростния лост, спортен Alcantara волан (с GTI емблема и червен шев) и индивидуални стелки с червен кант. А когато водачът и пътникът на предната седалка отворят врати веднага ще забележат изключителните прагове от неръждаема стомана с червен надпис GTI.