Всичко, което трябва да знаете за ремаркето.

Правилната шофьорска книжка.

Със свидетелство за управление категория В може да се управлява моторно превозно средство с допустима максимална маса, ненадвишаваща 3500 кг и брой на пътниците не повече от 8. Моторни превозни средства от тази категория могат да образуват състав с ремарке с допустима максимална маса на ремаркето до 750 кг и допустима максимална маса на състава не повече от 4 250 кг. За по-тежки ремаркета е нужно допълнителна квалификация на водача и получаването на категория B+E.*

*Закон за движение по пътищата, Глава четвърта, чл. 150а

Какво означава "допустима максимална маса"?

Допустима максимална маса на състав от превозни средства представлява максималната разрешена маса в натоварено състояние, определена от компетентните органи. Определящо е каква максимална маса е посочена в документите на Вашия Tiguan и Вашето ремарке.

Максимално допустима скорост на движение.

С Вашето ремарке можете да се движите с максимално допустимата скорост посочена от закона (при ремарке до 750 кг - 90 км/ч в извън населени места).

*Закон за движение по пътищата, Глава втора, Раздел IV, чл. 20

Различни държави. Различни разпоредби.

Правните разпоредби и правила за теглене на ремарке не са еднакви в отделните държави. Това важи преди всичко и за ограниченията на скоростта. Информирайте се законовите изисквания преди пътуване в чужбина.

Допълнителна безопасност.

В Швейцария и Холандия например за ремарке без спирачки се изисква допълнителна връзка за скачване, която предотвратява откъсването на ремаркето. Това може да бъде например верига или стоманено въже.

Допълнително огледало.

Добрата видимост назад е важна - особено при изпреварване. Затова ако ремаркето Ви е по-широко от автомобила и поради това ограничава видимостта Ви назад, допълнителното огледало е задължително.

По-често техническо обслужване.

Предвид по-голямото натоварване на автомобила при често използване на ремарке Volkswagen препоръчва автомобилът да преминава техническо обслужване и в периодите между отделните прегледи.

Движение по сняг и лед.

Напред към ски ваканцията.

Кратък тест на спирачките.

Повече усет за шосето и спирачния път: При сняг и лед винаги извършвайте кратък тест на спирачките - разбира се, на свободно пространство и без да излагате околните на опасност.

По-добро сцепление.

Когато шофирате на ниски обороти, Вашите гуми имат по-добро сцепление и придвижването е по-лесно. Затова при поледица е най-добре да шофирате на втора предавка и да ускорявате много внимателно, за да не забуксуват колелата.

Буксуване на колелата.

Потегляте внимателно и въпреки това колелата Ви буксуват или вибрират? Веднага превключете на по-висока предавка - това намалява силовото предаване и Ви помага да стабилизирате Вашия Tiguan.

Спокойно и равномерно.

За да не поднесе автомобилът: По хлъзгави или заснежени пътища непременно избягвайте рязко подаване на газ или натискане на спирачка, както и резки движения с волана.

Завъртане на волана в обратна посока.

Ако автомобилът все пак поднесе: Натиснете съединителя или включете на неутрална позиция при автоматични скорости и внимателно завъртете волана в обратна посока.

Не всеки е професионалист.

Дори и да владеете своя Tiguan в екстремни условия, останалите е вероятно да не държат толкова здраво нещата в ръце. Затова винаги трябва да сте подготвени за поднесли автомобили.

Съвети за пътуване по неравен терен.

Allrad on.

Превключете на режим 4х4 още преди стъпването на неравния терен. Когато закъсате, вече ще е твърде късно.

Извън следата.

Не шофирайте върху дълбоки следи от гуми. Иначе рискувате Вашият Tiguan да заседне.

С по-ниско налягане.

По-голям контакт с терена за по-добро сцепление. Спуснете налягането на гумите, когато се движите по прекалено мек терен. Внимание: Пътният просвет намалява.

Скрити препятствия.

Преминавайте бавно през кал и плитки води. Възможно е да има скрити камъни или дупки.

Равномерно преминаване през тиня.

Наберете малко скорост по твърдия участък и преминете през тинята с равномерно темпо и минимални завъртания на волана. Принципно важи: При сцепление - с газ. При буксуване - без газ.

Първо превключване, после подаване на газ.

Важно: Не превключвайте по наклон. При изкачване тягата се губи, при спускане спирачната сила на двигателя отслабва и Вашият Tiguan може да излезе извън контрол.

Ако не познавате пътя, огледайте.

Колко дълбока е локвата, тинята, каналът? Какво следва по-нататък. Не поемайте рискове и предварително проучете отсечката. Измерете дълбочината на водата или тинята с пръчка.

Ако трябва, се върнете.

Тинята е прекалено дълбока, каналът е прекалено дълбок или теренът е прекалено тежък, за да продължите. По-добре се върнете, особено ако пътувате сами.

Не газете през полето.

От любов към природата: Движете се само по разрешени места, а не през поляни, полета и гори.

Затвори
Този сайт използва бисквитки, за да персонализира страницата спрямо Вашите интереси. Ако останете на страницата, Вие се съгласявате с използването на бисквитки.
Приемам

Tiguan 1 (5N)