1 етикет - 3 характеристики

Какво е важно за Вас по отношение на гумата?

Пестят ли гориво Вашите гуми? Какво сцепление имат при мокра пътна настилка и колко тихи са върху асфалт?

EU етикета на гумите дава информация, доколко те изпълняват тези 3 важни критерия.

Клас на горивна ефективност

Защо според гумите имаме по-висок, респ. по-нисък разход на гориво?

Много просто: Колкото по-ниско е съпротивлението на Вашите гуми при търкаляне, толкова от по-малко енергията се нуждае автомобилът и съответно стойностите на CO2 емисиите са по-ниски. Интервалът между клас "А" и клас "G" е до 100 км/ч и до 0,7 л.

Сцепление с влажна повърхност

Колкото по-добро е сцеплението на гумите при мокра пътна настилка, толкова по-къс е спирачният път. Дори при скорост от 80 км/ч спирачния път се удължава от 3 до 7 м при разлика от един клас гума. Ефектът от това може да бъде удар в препятствие при 30 км/ч.
Класът на гумата се отбелязва с латински букви и е от "A" до "G"  (понастоящем "D" и "G" не се прилагат). Разликата в дължината на спирачния път между гума от клас "А" и гума от клас "F" може да бъде 18 м.

Ниво на външен шум

Това е шумът, произвеждан от гумата, измерен в децибели. Тихите гуми са не само по-приятни за Вас, но и за околната среда. Дори 10dB повече се възприемат като два пъти по шумни. Колкото повече запълнени чертички са показани на етикета, толкова по-шумни са гумите.

Затвори
Този сайт използва бисквитки, за да персонализира страницата спрямо Вашите интереси. Ако останете на страницата, Вие се съгласявате с използването на бисквитки.
Приемам