Меню
Затваряне на менюто
Затвори

Зареждане при ниски температури: Как да повишите ефективността на зарядния процес на вашия ID.

Независимо от това дали автомобилът е електрически или с двигател с вътрешно горене, ниските температури създават проблеми на акумулаторните батерии. При ID. моделите тази особеност може да доведе до ограничена ефективност на зарядния процес през зимата. На какво се дължи тя и върху какво трябва да обърнат внимание водачите на ID. моделите при минусови температури, можете да се запознаете тук.

Капацитетът на зареждане на батерията

Ако през зимните месеци ID. моделът не достига максималната ефективност на зарядния процес, това не е причина за притеснение. Това е така, защото работните характеристики на акумулаторната батерия зависят от физическте закони и се влияят от околните условия. Посочената в заводските данни максимална зарядна мощност се постига само при определени условия, регламентирани от WLTP - температура от приблизително 23°C и ниво на заряда от минимум 5%. При наличие на отклонения в тези променливи параметри, ефективността на зарядния процес може също да покаже отклонения от заводската спецификация.

Der Einfluss der Batterietemperatur

Акумулаторната батерия се чувства най-добре, когато се зарежда при температури над 20°C. В същото време, поради своята много по-висока ефективност в сравнение с двигателя с вътрешно горене и вследствие на допълнителното охлаждане от насрещния въздушен поток при движение, системата за електрическо задвижване почти не загрява или изобщо не загрява при температури под 0°C - дори и при по-дълги пътувания. Поради тази причина, ID. моделите са оборудвани със специална система за термомениджмънт, която при необходимост от допълнително отопление гарантира оптималния баланс между ефективност и мощност на зарядния процес.

 

Пример:

 

Ако ID.3 Pro (акумулаторна батерия с нетен капацитет 58 кВтч) се зарежда при температура на батерията от 20°C и ниво на заряда от 10%, максималната зарядна мощност може да достигне 100 кВт. При температура 0°C и ниво на заряда 10% обаче, зарядната мощност ще спадне значително в началото на зареждането и впоследствие постепенно ще се увеличава със загряването на акумулаторна батерия в процеса на зареждане. Активната намеса на системата за термомениджмънт също способства за оптимизацията.

Влиянието на нивото на заряда

Степента на зареждане на акумулаторната батерия също оказва влияние върху зарядната мощност в процеса на зареждане. По правило, акумулаторните клетки абсорбират енергията по-ефективно при по-ниско ниво на заряда. Затова може да се получи така, че зарядната мощност при два идентични автомобила, включени към две еднакви зарядни станции, може да бъде различна поради различните нива на зареждане на двете акумулаторни батерии. Трябва да се има предвид, че по принцип по-ниското ниво на заряда в началото на зареждането може да позволи по-висока зарядна мощност и да съкрати времето за зареждане.

 

Пример:

 

Ако зареждането на ID.3 Pro започне при оптимални температурни условия и ниво на заряда от 5%, зарядната мощност ще бъде 100 кВт. Ако обаче нивото на заряда в началото е  50%, максималната зарядна мощност ще бъде  70 кВт.

С помощта на тези съвети можете да повишите ефективността на зареждане на вашия ID. модел

  • Загрейте акумулаторната батерия преди зареждане. Задайте местоположението на желаната бързозарядна станция във вградената в автомобила навигационна система и тя ще подготви предварително батерията, така че температурата й да бъде в оптималния диапазон в момента на пристигане на станцията. При потегляне  сутрин можете също да се насладите на едно от предимствата  на електромобилите - купето може да се загрее предварително, стъклата на прозорците да се размразят, а батерията и системата с високо напрежение да бъдат максимално добре подготвени за редстоящото пътуване.

  • Изберете подходящо място за паркиране. През зимния сезон и преди всичко в най-студените дни потърсете възможност да паркирате вашия ID. модел на защитено от атмосферните влияния място като закрит гараж или в подземен паркинг.
  • Обърнете внимание на нивото на заряда. Добре е процесът на зареждане на  бързозарядна станция да започва при възможно най-ниско ниво. Освен това се стремете да зареждате до ниво от 50% или максимум 80% от заряда, за да съкратите времето за зареждане и да предпазите и удължите живота на акумулаторната батерия.
Ами сега!
Изглежда браузърът ви не е актуален. Може би уебсайтът ни не работи оптимално. Повечето браузъри (но не и MS Internet Explorer 11 и по-стари) все още работят добре.

Препоръчваме ви да актуализирате вашия уеб браузър!
Последната версия може да гарантира добро изживяване навсякъде в Интернет.

Благодарим ви за посещението,
Вашият Volkswagen екип