Меню
Затваряне на менюто
Затвори

ID. спирачна система - eфективна, eфикасна, екологично устойчива

В ID. моделите на Volkswagen можете да се насладите на безопасност и удоволствие от шофирането по практически всеки маршрут. Тези качества се осигуряват и от възможностите на спирачната система, съчетаваща дискови спирачки на предния мост и модерни барабанни спирачки на задните колела.

В ID. моделите на Volkswagen можете да се насладите на безопасност и удоволствие от шофирането по практически всеки маршрут. Тези качества се осигуряват и от възможностите на спирачната система, съчетаваща дискови спирачки на предния мост и модерни барабанни спирачки на задните колела.

ID. спирачна система - eфективна, eфикасна, екологично устойчива

В ID. моделите на Volkswagen можете да се насладите на безопасност и удоволствие от шофирането по практически всеки маршрут. Тези качества се осигуряват и от възможностите на спирачната система, съчетаваща дискови спирачки на предния мост и модерни барабанни спирачки на задните колела.

Можете да се запознаете със спирачната система в повече подробности тук:

  • При ID. моделите дисковите и барабанните спирачки са съчетани така, че да се оползотворят максимално предимствата на двете системи.
  • Прилагането на този подход става възможно благодарение на рекуперативната функция при съвременните електромобили.
  • Част от излишната енергия при спиране се подава обратно под формата на електричество в акумулаторната батерия.

Иновативна спирачна система с множество предимства

ID. моделите на Volkswagen използват технологичната основа на модулната платформа за автомобили с електрическо задвижване MEB. Тази конструктивна архитектура е проектирана специално за употреба при електромобили и гарантира, че възможностите на електрическото задвижване ще се използват максимално ефективно. Отличен пример в тази насока е спирачната система - за разлика от конвенционалните автомобили с двигатели с вътрешно горене, наред със спирачките на предните и задните колела, ID. моделите имат и друга възможност за намаляване на скоростта - т.нар. рекуперация.

При забавяне, тази функция преобразува излишъка от кинетична енергия в електрическа и я оползотворява за зареждане на акумулаторната батерия. Така този процес на рекуперативно спиране не само спомага за увеличаване на автономния пробег, но води и до значително намаляване на износването на компоненти като спирачните накладки и прави възможно използването на задния мост на най-съвременните барабанни спирачки. На предните колела се използват дискови спирачки. Тази смесена система се отличава с няколко съществени предимства.

Спирачни дискове и спирачни барабани – това са разликите

 

Барабанни спирачки

При барабанните спирачки, така нареченият барабан е свързан и се върти заедно с колелото. Под него се разположени неподвижно спирачните челюсти с накладките и свързаните с тях хидравлични спирачни цилиндри. При спиране спирачните цилиндри притискат челюстите с накладките радиално към вътрешността на спирачния барабан, предизвиквайки триене и спирачен ефект. При отпускане на спирачния педал, челюстите се отделят от барабана чрез възвратна пружина и колелото може отново да се движи свободно.

Барабанните спирачки накратко 

  • Барабанната спирачка се нарича така поради затворената си в корпуса на барабана конструкция, която защитава много добре съставните компоненти от студ, влага и корозия.
  • Наред с това, при нея няма никакъв  остатъчен спирачен момент - при отпускане на спирачния педал се прекратява всякакъв контакт между спирачните челюсти и барабана, което намалява загубите и енергийната консумация.
  • Този вид спирачки допринасят и за опазването на околната среда. Поради затворената система, материалът от износването на спирачните накладки не може да излезе навън, което намалява ефективно замърсяването с фини прахови частици.

 

 

Дискови спирачки

При дисковите спирачки спирачните дискове са свързани и се въртят заедно с колелата, а спирачните апарати с разположените в тях накладки и хидравлични цилиндри са монтирани неподвижно към ходовата част. При спиране хидравличните цилиндри притискат спирачните накладки от двете страни на спирачния диск и така забавят въртенето на колелото.

Дисковите спирачки накратко

  • Дисковите спирачки са с "по-отворена" конструкция от барабанните механизми. В резултат на това те имат добро охлаждане и могат да издържат на по-високи термични  натоварвания, така че при тях спирачният ефект не отслабва дори след няколко последователни спирания.
  • В същото време спирачните дискове не са толкова добре защитени от замърсяванията, водата и солта от пътната поддръжка, тъй като около тях го няма корпуса на спирачния барабан.

И при двата вида спирачки, спирачният ефект се постига чрез триене - независимо от това дали различните по форма накладки се притискат към спирачен барабан или към спирачен диск.

Барабанни и дискови спирачки - подходяща комбинация за електромобили

При намаляване на скоростта с помощта на спирачната система, основното натоварване се поема от колелата на предния мост, където се използват дискови спирачки. По принцип спирачното усилие при задните колела обикновено е по-ниско и намалява допълнително благодарение на функцията за рекуперация при ID. моделите - при това в значителна степен на фона на сравними модели с двигатели с вътрешно горене. Ето защо, на задния мост могат да се използват модерни барабанни спирачки. 

В ID. моделите се използват и двата вида спирачки, които заедно с рекуперацията получават възможност да покажат своите най-силни страни и предимства.


Енергоспестяващата и екологично устойчива спирачна система в електромобилите на Volkswagen спомага за намаляване на разходите за поддръжка чрез удължаване на интервалите между задължителните технически проверки на две години. Но най-важното е, че иновативната технология на спирачната система при всички ID. модели позволява постигане на отлична спирачна ефективност с мощен спирачен ефект при едновременно осигуряване на значително подобряване на енергийната ефективност и качеството на мобилността.

Нашите ID. Модели Искате да ги опитате на пътя или направо да ги конфигурирате?
Тук можете да разгледате нашите ID. модели.

Искате ли да се запознаете по-отблизо с изцяло електрическите ID. модели? Защо не уговорите пробно шофиране при близкия дилър на Volkswagen? Или пък не използвате нашия онлайн конфигуратор, за да създадете своя мечтан и уникален ID. модел?

Ами сега!
Изглежда браузърът ви не е актуален. Може би уебсайтът ни не работи оптимално. Повечето браузъри (но не и MS Internet Explorer 11 и по-стари) все още работят добре.

Препоръчваме ви да актуализирате вашия уеб браузър!
Последната версия може да гарантира добро изживяване навсякъде в Интернет.

Благодарим ви за посещението,
Вашият Volkswagen екип