Меню
Затваряне на менюто
Затвори

Термопомпа – ефективно отопление

В електрическите ID. модели, енергийно ефективното отопление на вътрешното пространство се осигурява с помощта на допълнителна термопомпа. На практика това означава, че отоплението черпи по-малко енергия от акумулаторната батерия.

В електрическите ID. модели, енергийно ефективното отопление на вътрешното пространство се осигурява с помощта на допълнителна термопомпа. На практика това означава, че отоплението черпи по-малко енергия от акумулаторната батерия.

Термопомпа – ефективно отопление

В електрическите ID. модели, енергийно ефективното отопление на вътрешното пространство се осигурява с помощта на допълнителна термопомпа. На практика това означава, че отоплението черпи по-малко енергия от акумулаторната батерия.

Тук можете да се запознаете с това, както и с много други интересни неща за термопомпите:

  • Термопомпата сгъстява течен хладилен агент и така загрява въздуха, който преминава през циркулационния кръг на помпата.
  • На практика това означава, че за отоплението на електромобила през зимата се изразходва по-малко енергия от акумулаторната батерия.
  • По този начин могат да се постигнат предимства по отношение на автономния пробег. Колко големи могат да са те, зависи и от вашия индивидуален стил на шофиране.
  • Предлаганите като допълнително оборудване при ID. моделите термопомпи използват за хладилен агент въглероден двуокис, който не е толкова натоварващ за околната среда.

Енергийна икономия с помощта на термопомпа

При електромобилите отоплението на интериора не може да разчита на остатъчната топлина на двигателя с вътрешно горене. Поради това то трябва да използва допълнителен енергоизточник за затопляне на купето, което през зимата може да доведе и до значително съкращаване на пробега.

Добро решение на този проблем дава термопомпата, която предлага възможност за ефективно отопление на интериора с използване на по-малко електроенергия от акумулаторната батерия. В резултат оборудваният с термопомпа електромобил може да има значителни предимства по отношение на автономния пробег в сравнение с моделите без термопомпа.

Така работи термопомпата


Високоефективните термопомпи, предлагани като допълнително оборудване при ID. моделите на Volkswagen, сгъстяват течен хладилен агент под високо налягане. При този процес се отделя топлина, която загрява студения въздух, преминаващ през системата. Този ефект се основава на следните физически принципи:

  • Превръщането на веществата от течно в газообразно състояние (изпаряване) изисква влагане на енергия.
  • Обратно, при преминаването на веществата от газообразно в течно състояние (кондензация) се освобождава енергия.

Така акумулаторната батерия на електромобила не трябва да захранва електрически нагреватели, а само компресора на термопомпата. По този начин се намалява енергийната консумация за отопление на купето.

Термопомпите при ID. моделите дават възможнт за изключително енергийно ефективно отопление чрез използване на топлината, респ. енергията от околния въздух и допълнителното му нагряване със сравнително ниски усилия и консумация.

Термопомпата използва и енергия от околния въздух.

По-добре за околната среда, по-добре и за вас

Термопомпата при ID. моделите предлага няколко предимства едновременно:

1

Екологична устойчивост - използваният хладилен агент R744 (въглероден двуокис) е газообразно вещество, което има значително по-ниско вредно въздействие върху климата в сравнение с флуорираните хладилни агенти.

2

Енергийна ефективност - необходимата за отопление на купето мощност при външни температури под 0°C е значително по-ниска, отколкото при моделите без термопомпа.

3

Автономен пробег - намалената мощност за отопление намалява енергийната консумация и по този начин облекчава негативния ефект върху използваемия за движение капацитет на акумулаторната батерия, което естествено може да се отрази положително върху автономния пробег.

Точно колко голям ще бъде положителният ефект върху пробега на вашия електромобил зависи от редица фактори, сред които и вашият индивидуален стил на шофиране.

 

Като цяло може да се каже, че колкото по-ниска е средната скорост, толкова по-голямо е влиянието на отоплението и съответно толкова по-висок е положителният ефект от работата на термопомпата върху общия автономен пробег.

По-голяма ефективност в ежедневието

С термопомпа можете да увеличите пробега си, особено в градски условия. В същото време тази ефективна технология има положителен принос за устойчивото бъдеще. И обикновено за целия живот на автомобила.

Нашите ID. Модели Искате да ги опитате на пътя или направо да ги конфигурирате?
Тук можете да разгледате нашите ID. модели.

Искате ли да се запознаете по-отблизо с изцяло електрическите ID. модели? Защо не уговорите пробно шофиране при близкия дилър на Volkswagen? Или пък не използвате нашия онлайн конфигуратор, за да създадете своя мечтан и уникален ID. модел?

Ами сега!
Изглежда браузърът ви не е актуален. Може би уебсайтът ни не работи оптимално. Повечето браузъри (но не и MS Internet Explorer 11 и по-стари) все още работят добре.

Препоръчваме ви да актуализирате вашия уеб браузър!
Последната версия може да гарантира добро изживяване навсякъде в Интернет.

Благодарим ви за посещението,
Вашият Volkswagen екип