Меню
Затваряне на менюто
Затвори

IQ. Drive

По пътя към автономното шофиране.

Заповядайте на борда, изберете цел и се отпуснете – автомобилът ще направи сам всичко останало. Мечта за бъдещето? Да. Но това е мечта, която съвсем скоро ще се превърне в реалност. Ние вече работим усилено по осъществяването на тази визия за бъдещето. IQ.DRIVE е наименованието, което Volkswagen използва за всички интелигентни асистиращи системи. За тези на днешния и за тези на утрешния ден. Едновременно с това се разработват множество иновативни идеи с фокус върху безопасността и комфорта. Така нашите асистиращи системи още днес допринасят за намаляване на произшествията, правят мобилността по-спокойна и улесняват живота ни. Бъдещето е тук и сега.

Travel Assist.

Смяна на посоката - право към бъдещето.1

С предлагания като опция "Travel Assist" още днес можете да почувствате как иновативните технологии улесняват шофирането. Благодарение на тази технология асистираното шофиране се превръща в реалност - и е наистина удобно. Достатъчно е само да подадете сигнал с мигач, и, стига съседната лента да е свободна, "Travel Assist" в рамките на възможностите на системата сам поема работата по смяна на лентата на движение. С IQ.DRIVE бъдещето вече е тук и носи неподправена радост за притежателите на много от моделите на Volkswagen!

Предлаганият като опция "Travel Assist" се активира удобно с бутон от мултифункционалния волан. Докато е активен, асистентът е в състояние вместо Вас да поеме работата с газта, да поддържа автомобила в лентата на движение, както и да поддържа предварително зададена дистанция. На магистрала "Travel Assist" благодарение на технологията за асистирана смяна на лентата е в състояние и да сменя лентата вместо Вас. Маневрата може да бъде изпълнена автоматично след като подадете сигнал с мигач. Разбира се - само когато съответната лента за движение е свободна. А когато се намесите, контролът винаги се връща изцяло във Вашите ръце. Все пак нека не забравяме, че Вие винаги носите отговорност за действията си зад волана.

Дистанционно паркиране

Паркирайте чрез своя смартфон.1

С помощта на едно ново приложение и технологията IQ.DRIVE автомобилът Ви може да паркира сам. Предлаганият като опция асистент при паркиране "Park Assist Plus" с дистанционно управление паркира автоматично - без никакви затруднения за Вас самите. Нещо повече: Вие можете да слезете от автомобила преди извършването на маневрите по паркирането и да го направлявате от своя смартфон. 

Омръзнало Ви е от досадните драскотини при качване и слизане в тесни паркоместа ? Това вече е част от миналото. Сега можете да направлявате Вашия Volkswagen при паркиране изцяло от своя смартфон. С помощта на предлагания като опция асистент при паркиране с дистанционно управление автомобилът може да бъде направляван автоматично в рамките на възможностите на системата посредством смартфон.  

При подаден сигнал системата сама стартира двигателя и паркира автомобила сама. Вече дори не е необходимо да се намирате вътре в автомобила по време на тази процедура - можете да седите отвън и да наблюдавате маневрите и трафика.

Emergency Assist.

Помага, още преди да се нуждаете от помощ. 

Вашата безопасност е с най-висок приоритет. Ето защо разработихме опционалната функция "Emergency Assist" - Вашият индивидуален спасител за медицински спешни случаи на борда. Щом като системата разпознае неактвност на шофьора, се стартира програма за безопасност. Чрез спирачни импулси, предупредителни тонове и аварийни светлини се предупреждават както водача, така и пътниците. Ако не последва отговор под формата на намеса, автомобилът спира до състояние на покой в рамките на системните възможности. С IQ.DRIVE имате чувство на безопасност, независимо накъде шофирате.

Задействащ механизъм за опционалната система "Emergency Assist" е неактивността на водача. когато водачът не показва активност на волана, не подава газ или не спира. в този случай той бива подканен чрез акустични, оптични и хаптични сигнали (спирачен импулс), отново да поеме управлението на автомобила. ако шофьорът не реагира на тези сигнали, опционалната система"Emergency Assist" държи автомобила в лентата за движение, активира аварийните светлини и непрекъснато намалява скоростта до пълно спиране. "Emergency Assist" реагира и на по-бавно движещи се отпред автомобили и благодарение на комфортното спиране предотвратява евентуални по-силни сблъсъци отзад. В случай на заплаха от сблъсък, се намесва и опционалният "Front Assist".

ако зоната около автомобила позволява, според модела на автомобила, той бива маневриран до външните очертания на платното и там бива спрян. По време на цялостния процес, контролът на автомобила отново може да бъде поет от водача, чрез намеса в кормилното управление или натискане на педала на газта.

Автоматично регулиране на дистанцията ACC.

Грижи се за Вас, дори в най-досадните ситуации.

Задръстванията никога не са нещо приятно. С предлаганото като опция автоматично регулиране на дистанцията ACC Вие получавате максимален комфорт, дори когато сте в задръстване. В комбинация с трансмисията с два съединителя DSG автоматичното регулиране на дистанцията ACC, в рамките на възможностите на системата, може да стопира автомобила до състояние на пълен покой и автоматично да потегля отново, когато движещият се отпред автомобил отново е в движение. Така благодарение на IQ.DRIVE можете да останете спокойни дори в най-изнервящите задръствания и просто да се наслаждавате на времето, прекарано с автомобила.

Автоматичното регулиране на дистанцията ACC Ви помага автоматично да поддържате предварително зададена максимална скорост на движение2 , както и дистанция спрямо движещото се отпред превозно средство.3 В някои модели, в съчетание с технологията за разпознаване на пътни знаци  активното регулиране на дистанцията ACC може да Ви помага и при ограниченията на скоростта или в завои. По този начин се намалява вероятността неволно да превишите официалните ограничения на скоростта, тъй като се вземат предвид ограниченията за съответния участък.3 Освен това, тъй като черпи данни от навигационната система, технологията помага за поддържане на оптимална скорост в завои, кръстовища, отклонения и кръгови движения.3 По този начин се подобрява комфорта при пътуване и се намалява разхода на гориво. 

Бъдещето на IQ.DRIVE.

Още днес развиваме идеите на бъдещето.

IQ.DRIVE прави по много начини осезаем за Вас техническия напредък и Ви гарантира едновременно с това неповторима гледка в бъдещето на мобилността. Бъдеще, в което вероятно задръстванията и инцидентите ще принадлежат на миналото. Защото асистираното шофиране днес е по-нататъшна стъпка по пътя на автономното шофиране на утрешния ден.

Ами сега!
Изглежда браузърът ви не е актуален. Може би уебсайтът ни не работи оптимално. Повечето браузъри (но не и MS Internet Explorer 11 и по-стари) все още работят добре.

Препоръчваме ви да актуализирате вашия уеб браузър!
Последната версия може да гарантира добро изживяване навсякъде в Интернет.

Благодарим ви за посещението,
Вашият Volkswagen екип