Меню
Затваряне на менюто
Затвори

14.12.2020 Новите Golf Variant и Golf Alltrack

Изискана линия отвън и интериор от ново поколение.

По-динамични пропорции.

Новото поколение на Golf Variant е с обща дължина 4633 мм и междуосие от 2686 мм, което е увеличение с по 66 мм в сравнение с предходния модел и по двата показателя. Широчината на каросерията на Golf Variant е 1789 мм без външните огледала, а височината на новия модел на Volkswagen е 1455 мм без релсите за багажник на покрива - с тях височината става 1498 мм. Увеличените дължина и междуосие на новия Golf Variant допринасят за значително по-динамични пропорции от тези на предходния модел. Новият Variant разполага с 67 мм по-голямо междуосие от актуалния хечбек вариант на Golf, а общата дължина (+ 349 мм) на каросерията и размерът на задния надвес при Variant са значително по-големи.

По-мускулести форми.

Новият външен дизайн на Golf Variant притежава несъмнен чар. Със своите ясно изразени линии и високотехнологични LED системи на светлините, той отразява органичния преход към цифровия свят на бъдещето. Golf хечбек и новият Golf Variant споделят емблематичните за осмото поколение форми и линии в оформлението на предната част до нивото на средните странични колони, но от тях назад Variant демонстрира ярка индивидуалност. Благодарение на подчертаната зона на "раменете" в горната част на задните калници, издължената линия покрива над нея, която се изкачва леко нагоре преди да се спусне към задната част, както и с напомнящото спортните купета скосено задно стъкло, Golf Variant изглежда по-динамичен отвсякога. Паралелно с това, споманатото вече увеличаване на общата дължина на каросерията създава възуално впечатление за по-нисък и издължен силует.

Оптимална аеродинамика.

Още първият поглед към аеродинамичните показатели на Golf Variant ясно, че всяка част от новата каросерия е била внимателно оформена и оптимизирана за постигане на минимално въздушно съпротивление  в аеродинамичния тунел. В сравнение с предходното поколение челната площ на новия модел е намалена до 2,21 м2, а коефициентът на аеродинамично съпротивление Cd е снижен от 0,3 на 0,275. Специалистите на Volkswagen са постигнали тези отлични стойности, прилагайки редица мерки като намаляване на споменатата вече челна площ на каросерията, по-обтекаеми форми на корпусите на външните огледала, използване на допълнителни аеродинамични елементи и спойлер в задната част на покрива, облицовка на голяма площ от дъното на каросерията и аеродинамична оптимизация на панелите в подкалниците (насочващи елементи в предната част и спойлери в задната).

Повече дължина, повече простор.

Ръстът по отношение на общата дължина и междуосието на каросерията се отеазяват много благоприятно на вътрешното пространство в Golf Variant, чиито интериор предлага възможност за комфортно настаняване на петима възрастни пътници. Допълнителното пространство при новото поколение се забелязва и усеща най-вече от пътниците на втория ред седалки, където максималното пространство в областта на краката бележи увеличение от 903 на 941 милиметра. Внушителното по размери багажно отделение също не поставя ограничения пред багажа на пътниците - при запълване до горния ръб на облегалката на задната седалка, полезният обем възмиза на 611 литра (с 6 литра повече от капацитета на Golf Variant 7), а при сгънати задни седалки багажният обем нараства до 1642 литра (увеличение от 22 литра). Багажното отделение е оборудвано с практични куки за закрепване на чанти, с фиксиращи халки и с осветление. В дясната странична облицовка има електрически контакти за 12 V и 230 V (допълнително оборудване), там е и управлението на електрическия механизъм за изваждане и прибиране на теглича. Ако и двете ви ръце са заети с покупки или багаж, допълнително предлаганото електрическо задвижване на задния капак може да бъде задействано и чрез сензорното устройство за отваряне.

Интериор от нова епоха, осигуряващ нова свобода с хармонична връзка между естетика и функционалност

 

Digital cockpit в стандартното оборудване.

Новите Golf Variant и Golf Alltrack са автомобили, чиято функционалност е по-тясно интегрирана с нуждите и изискванията на собствениците откогато и да било. В основата са включеният в  стандартното оборудване цифров блок на контролните прибори Digital Cockpit Pro с 10-инчов дисплей, инфотейнмънт системата Discover Media с 10,0-инчов сензорен екран, която също е част от стандартното оборудване на новите модели  и мултифункционалният волан с бутони за директен контрол на функциите. Важно е да се отбележи, че всички инфотейнмънт системи са базирани на новото, трето поколение на модулната инфотейнмънт платформа MIB3. Всички те осъществяват връзка с интернет посредством OCU модул (Оnline Сonnectivity Unit) с eSIM карта и осигуряват достъп до постоянно разширяваща се гама от онлайн базирани функции и услуги, предоставяни на основата на екосистемата We, собственост на  Volkswagen. На практика това означава, че включените в стандартното оборудване на новия Golf Variant услуги We Connect (с неограничен период на използване) и We Connect Plus (с план за безплатно използване употреба в Европа за период от една или три години) са на разположение на всички притежатели на новия модел.

 

Изцяло цифрова архитектура.

Сливането на Digital Cockpit Pro и екрана на инфотейнмънт системата създава нова, цялостна цифрова архитектура на арматурното табло. Функциите за управление на светлините и видимостта също са обновени, групирани в единен модул и значително по-интуитивни за работа -  предните светлини, отоплението на челното и задното стъкло вече се управляват с помощта на сензорен панел, разположен вляво от цифровия блок на контролните прибори. Централната конзола също се отличава с перфектна ергономия, предлагайки по-ясна подредба откогато и да било преди - особено с внедряването на значително по-малкия по размери електронен (shift-by-wire) лост за управление на автоматичната предавателна кутия с два съединителя DSG. Тази стилистична тема е намерила своето хармонично продължение и в новата конзола на тавана, чиито прибори също са цифровизирани - включително и сензорния плъзгач за управление на опционалния панорамен покрив с отваряне чрез плъзгане и накланяне. Сензорни плъзгачи се използват и за регулиране на температурата на климатичната инсталация, както и за контрол на силата на звука на аудиосистемата.

Свързани инфотейнмънт и мултимедийни системи.

По желание цифровото арматурно табло може да бъде допълнено с първокласната навигационна система Discover Pro, сред чиито високотехнологични функции е върховата навигация по карта и гласовото управление с естествени фрази. Предлага се и head-up дисплей, който прожектира най-важната за водача информация в непосредственото му зрително поле върху челното стъкло. Това създава виртуалното усещане, че полупрозрачното изображение "плава" в пространството пред автомобила и позволява възприемане на информацията без отделяне на вниманието на водача от пътя.

Озвучителна система Harman Kardon.

Сред новите възможности за допълнително оборудване е и първокласната озвучителна система Harman Kardon с 12-канален Ethernet усилвател, мощност 480 вата и 10 високоговорителя, способни да превърнат вътрешното пространство на новия модел в концертна зала. В облицовките на предните колони на покрива и облицовките на задните врати са инсталирани два високочестотни (с диаметър 60 мм) високоговорителя, в облицовките на предните и задните врати са вградени бас високоговорители с диаметър 168 мм, а ансамбълът придобива завършен вид с централната тонколона с диаметър 116 мм в арматурното табло и 18-инчовия събуфър, разположен в гнездото на резервното колело.

Амбиентно вътрешно осветление.

От ниво на оборудване Life нагоре, Golf Variant се предлага стандартно с амбиентно вътрешно осветление, което дава възможност за индивидуална настройка в десет различни цвята. Избраният цветови нюанс очертава с меко индиректно сияние декоративните панели на арматурното табло и в облицовките на предните и задните врати, джобовете за съхранение на вещи в четирите врати, пространството за краката на водача и неговия спътник отпред (и за пътниците на втория ред седалки от ниво Style нагоре), както и централното отделение за вещив централната конзола отпред. При промяна на настройките, цифровите контролни прибори и инфотейнмънт системата също приемат като фон избрания индивидуален цвят. В зависимост от варианта на модела се предлага и опция за амбиентно осветление в 30 цвята. Наред с богатата палитра от цветове с възможност за гъвкава настройка в отделните зони на интериора, системата предлага и избор от предварително конфигурирани профили на осветлението, които могат да се включат само с едно докосване на докоснете менюто за настроение - "mood menu".

Възможности за индивидуално оформление.

Направените индивидуални настройки се запаметяват директно в системата на Golf Variant, но по желание могат да бъдат запаметени и в облака, което означава, че са на разположение винаги и веднага - дори при смяна на водача или на автомобила. В зависимост от оборудването, сред настройките, които могат да се запаметят са тези на Innovision Cockpit, позицията на седалките, външните огледала и климатичната инсталация, амбиентното осветление на интериора и функцията за посрещане/изпращане на външните светлини.

Интуитивно гласово управление.

В зависимост от нивото на оборудване, новата система за гласово управление с естествени фрази се предлага стандартно или като опция в новия Golf Variant. За активиране на система е достатъчно просто да кажете "Hello Volkswagen" ("Здравей Volkswagen") или да натиснете бутона за гласово управление на волана. Golf Variant може да отговори например с "Yes, please?" ("Да, моля?") и "What would you like to do?" ("Какви са Вашите желания?"), както и да реагира по съответния начин на интуитивни гласови команди с естествени фрази като "I'm cold" ("Студено ми е") с включване на автоматичната климатична инсталация. Новите цифрови микрофони осигуряват не само перфектно разпознаване на гласа и качество на звука (при телефонни разговори), но са в състояние и да разпознаят човека, който говори (водача или неговия спътник отпред). Благодарение на това вече можете да управлявате с гласови команди функциите на навигационната система, климатичната инсталация, телефона и инфотейнмънт системата в новия Golf Variant, а скоро на разположение като опция ще бъде и онлайн приложението Alexa.

"Alexa, какво ще бъде времето днес?"

Чрез Alexa с гласови команди могат да се контролират следните свързани с автомобила функции - търсене на обекти от особен интерес POI (Point of Interest) в близост, въвеждане на POI в картата на навигационната система и контрол на силата на звука. Разбира се, могат да се използват и обикновено използвани в домашни условия функции като запитвания за различен вид информация, прогноза за времето, новини, работно време на различни търговски обекти и учреждения, както управление на различни "smart home" елементи и системи. За активиране на съответната функция е необходима единствено проста команда под формата на естествена фраза като "Alexa, switch the light on in the lounge" ("Alexa, включи осветлението в хола") например. В Golf Variant Alexa може да се управлява с команди на английски (САЩ/Великобритания), немски, френски, италиански и испански език.

Интелигентната електроника улеснява управлението.

Превключването на предавките на трансмисията с два съединителя DSG в новия Golf Variant също е изцяло цифровизирано - системата ги контролира по метода "shift-by-wire" без механична връзка между скоростния лост и предавателната кутия. Благодарение на електронно управляваната смяна на предавките, размерите на лоста са намалени значително, което спестява място на централната конзола и едновременно с това повишава удобството при работа с него. Така например, благодарение на прилагането на метода "shift-by-wire", вече е възможно включване на задната предавка още докато автомобилът се движи леко напред, което значително улеснява и ускорява маневрирането с ниска скорост. Ако скоростта е твърде висока, управлението на трансмисията на Golf Variant не позволява преминаване към позиция "R" - системата следи движението с помощта на сензори и така спомага за предотвратяването на евентуални грешки и неправилно използване на трансмисията. Работата на допълнително предлаганата  3-зонална автоматична климатична инсталация Climatronic също се контролира чрез интелигентна технология, благодарение на която стават възможни редица нови функции и удобства за водача и пътниците. Така например, Smart Climate може да се използва за вклщчване на предварително конфигурирани климатични функции от екрана на арматурното табло или чрез гласова команда - "Clear screen" (размразяване на челното стъкло), "Warm feet" (затопляне на краката), "Warm hands" (затопляне на ръцете), "Cool feet" (охлаждане на краката) и "Fresh air" (свеж въздух).

App Connect Wireless.

Най-новата версия на системата App Connect предлага допълнителните удобства на App Connect Wireless, която е част от стандартното оборудване на Golf Variant. С нея водачът и неговият спътник отпред могат да използват App Connect за директен достъп до избрани смартфон приложения чрез екрана на инфотейнмънт системата и докато при предходния модел това беше възможно само чрез традиционния метод - свързване с кабел на смартфона и инфотейнмънт системата, сега при iPhone и Apple CarPlay тези функции вече са достъпни и чрез безжична Bluetooth връзка.

Стандартна връзка с интернет.

Новият Golf Variant предлага стандартно оборудване с We Connect с богат набор от опции (неограничен период на използване) и We Connect Plus (възможности за безплатна употреба в Европа за период от една или три години). Част от оборудването на всички версии на новия модел са и следните основни функции - персонализация (запаметяване на индивидуалните настройки), e-Call (автоматично или директно ръчно повикване на спешна помощ при злополука) и Служба за спешни повиквания (Emergency Call Service) с поддръжка от многоезичен център за приемане на обажданията.

Moбилен ключ.

Като допълнителна възможност към We Connect, в ролята на ключ за автомобила може да се използва съвместим смартфон. За да използване на смартфона като мобилен ключ не се изисква връзка с мобилна мрежа - достатъчно е той да се доближи до дръжката на вратата и новият Golf Variant ще се отключи по същия начин, както и при системата за достъп и стартиране без ключ Keyless Access. За стартиране на двигателя смартфонът просто трябва да са постави в отделението със смартфон интерфейс на централната конзола. Възможно е и дистанционно изпращане на мобилния ключ на приятели или членове на семейството, така че те също да могат да използват своя смартфон като ключ за автомобила.

Ами сега!
Изглежда браузърът ви не е актуален. Може би уебсайтът ни не работи оптимално. Повечето браузъри (но не и MS Internet Explorer 11 и по-стари) все още работят добре.

Препоръчваме ви да актуализирате вашия уеб браузър!
Последната версия може да гарантира добро изживяване навсякъде в Интернет.

Благодарим ви за посещението,
Вашият Volkswagen екип