Меню
Затваряне на менюто
Затвори

8.12.2021 Новият Таigo

Диктува тенденциите в бързорастящия пазарен сегмент.

Напомнящ спортно купе силует с динамично напрегнати пропорции. Стилен, желан и уникален - новото SUV купе Volkswagen Taigo и неговите ориентирани към последните тенденции в дизайна форми на каросерията внасят свеж, прогресивен полъх в бързо развиващия се сегмент на компактните SUV модели. Със своята изискана и динамична линия в задната част на покрива, новият Taigo пренася успешно наложилия се при много по-скъпите кросоувъри (Сrossover utility vehicles или CUV) стил на каросерията в света на Polo и T-Cross.

Модулна платформа с напречно разположени двигатели. В технологично отношение, основата на новия Taigo се осигурява от модулната конструктивна платформа за модели с напречно разположени двигатели (MQB) на Volkswagen - в този случай става дума за версията MQB A0, която е модифицирана и усъвършенствана специално, за да отговори на изискванията при най-компактните модели в гамата на марката Volkswagen. MQB предлага редица предимства - компактните пропорции при нея се съчетават с високи нива по отношение на устойчивостта на каросерията, отлични деформационни характеристики и ниско тегло на каросерията. Благодарение на модерната MQB архитектура, новият Taigo получава достъп до технологии и стандарти за качество, които по принцип се използват само при по-високите автомобилни класове. Сред тях са най-новото поколение асистиращи и инфотейнмънт системи, както и предлаганите като част от стандартното оборудване изцяло  цифрови показания на арматурното табло. С тези свои качества, новият Taigo се превръща в еталон по отношение на комфорта и безопасността на пътя.

Дълго междуосие. Новият модел е по-нисък и по-дълъг от T-Cross, но със същия клиренс, по-висок и по-просторен е от Polo и демонстрира типичната за този вид автомобили висока позиция на седалките и просторен интериор. Накратко - новият Taigo се позиционира в гамата на марката като модерен кросоувър между компактния градски SUV модел T-Cross и бестселъра в хечбек категорията в лицето на Polo. В допълнение към стилната външност в духа на спортните купета, впечатляващият дизайн на предната и задната броня също подчертава и откроява характера на новия Taigo. Дългото междуосие от 2 566 милиметра е основата, осигуряваща удобна, леко повдигната позиция за всички пътници на борда, като в сравнение с Polo и T-Cross, междуосното разстояние е увеличено съответно с два и три милиметра. При външни размери от 4266 мм в дължина, 1494 мм във височина и 1757 мм в широчина, каросерията на Taigo прави впечатление със своите къси надвеси, които придават на новия модел мощен и динамичен външен вид. Предният надвес е с дължина 844 мм, задният - 856 мм, а широчините на предната и задната следа са съответно 1531 и 1516 милиметра. В пространството между предните и задните седалки е осигурено достатъчно място, позволяващо удобно настаняване и комфорт за коленете и краката дори на пътници с висок ръст. Разстоянието между седалките е 792 милиметра, а пространството в областта за главите е в изобилие навсякъде - на мястото на водача разстоянието между повърхността на седалката и облицовката на тавана е 1019 мм, а на втория ред седалки то е 964 мм.

Страничният силует. Новият Taigo е компактен модел, който излъчва самочувствие и се  отличава с модерен, динамичен дизайн и харизматичен характер, който се откроява независимо от гледната точка. Страничният силует на новия модел на марката  Volkswagen прави впечатление с издължената, елегантно снижаваща се назад линия на покрива, която на нивото на задните прозорци плавно прелива в спойлера на покрива. Издържаната в черно линия на прозорците понижава визуално центъра на тежестта на Taigo, чиято обща височина е 1495 мм. Сред емблематичните детайли в дизайна е издължения профил на страничното остъкляване, включващ  и интегрираното в задната странична колона трето странично стъкло, както и рязко издигащия се към задната част долен ръб на прозорците. Всичко това завършва динамично в резките очертания на задната странична колона и придава на новия кросоувър модел стремително излъчване, което създава усещането за движение дори когато автомобилът е спрял.

Под линията на прозорците следват редица други открояващи се характеристики в дизайна на новия модел като така наречената "торнадо линия" - двоен контур с формата на стрела, който доминира в страничния силует както на Taigo, така и на Polo. Повърхнината на тази триизмерна линия се загатва леко в оформлението на раменната част в областта на задните калници, преди да завърши с остро подрязване отдолу. Горната от тези две линии започва от задната колона на покрива и се простира далеч напред до предните калници, докато втората долна линия образува подрязването. Тя започва от триизмерните LED блокове на задните светлини и по същия начин преминава към предните калници, където се издига леко, за да се срещне с горната линия.

Предната част. Включените в стандартното оборудване на модела предни LED светлини навлизат далеч навътре в черната радиаторна решетка, оформяйки заедно с нея "физиономията" на новия Taigo, простираща се в хоризонтален план по цялата ширина на каросерията. Допълнително предлаганата матрична LED система IQ.LIGHT (стандартна при нива на оборудване Style и R-Line) е наистина впечатляваща с уникалната светлинна графика, формирана от съчетанието на основните LED модули и дневните LED светлини. Отгоре и отдолу фаровете са рамкирани от светлинни LED ленти, като горната и по-дълга лента завършва визуално в горния ръб на радиаторната решетка, а долната се прелива плавно и хармонично със светлинните LED елементи, интегрирани в централната радиаторна част на двата IQ.LIGHT фара. Получената по този начин светлинна лента се прекъсва само от емблемата на Volkswagen и се вписва в характерния стил в светлинния дизайн на новите модели на Volkswagen от ID.4 до Golf. Със своите мускулести контури, предният капак се простира далеч напред и навлиза надолу в радиаторната решетка. Не по-малко впечатляващи са и новите форми на предната броня, които подобно на радиаторната решетка подчертават широчината на компактния кросоувър модел. От ниво на оборудване Taigo Life нагоре, централната напречна част на бронята е хромирана и обхваща почти цялата широчина на автомобила. Отгоре решетката на радиатора е очертана с тясна хромирана лайсна, а друга оформя долния ръб на въздушния отвор на бронята.

Задната част. Новият Taigo се предлага стандартно с тесни като форма и разделени на две части LED блокове на задните светлини. Те се състоят от основни елементи, вградени в купето отдясно и отляво и допълнителни сегменти, простиращи се в задния капак. Рамкираните в черно задни светлини придават по-внушителен и впечатляващ външен вид на задната част и допринасят за усещането за качество и динамика в дизайна на Taigo като цяло. Непрекъснатата напречна светлинна лента подчертава широчината на автомобила и акцентира допълнително върху неговото спортно и динамично излъчване.

Ами сега!
Изглежда браузърът ви не е актуален. Може би уебсайтът ни не работи оптимално. Повечето браузъри (но не и MS Internet Explorer 11 и по-стари) все още работят добре.

Препоръчваме ви да актуализирате вашия уеб браузър!
Последната версия може да гарантира добро изживяване навсякъде в Интернет.

Благодарим ви за посещението,
Вашият Volkswagen екип