Меню
Затваряне на менюто
Затвори

Volkswagen Оригинални джанти

Volkswagen Оригинални джанти

Някои могат да прекарат часове да избират оптично идеални джанти

други не могат дори да кажат дали шофират алуминиеви или стоманени джанти. Има и такива, които с удоволствие биха били по-информирани, но се стряскат от широкия набор от предложения и изисквания. Тази страница е за всички: за по-добро разбиране, търсене и намиране!

Комбинация от джанти и гуми.

Гумата се монтира към джантата и формират един елемент - колелото. Правилната комбинация джанта/гума има съществено значение за функционирането на автомобила и за цялостното му представяне на пътя. Неправилната комбинация може да окаже влияние на разхода на гориво, но най-вече на стабилността на автомобила на пътя и контролът над него.

Комбинирането на гуми и джанти изисква съобразяване на няколко показателя: радиус на въртене на гумата, височина и широчина на гумата, както и широчината на джантата и нейният диаметър.

Счита се, че гумата прикрепва оптимално към джантата, когато е с около 30 мм по-широка. Причината за това е, че широчината на гумата се измерва в нейната най-изпъкнала част, а там разстоянието е по-голямо от това между вътрешните ръбове, прикрепящи гумата към джантата. 

Често задавани въпроси Къде мога да намеря информация за възможните комбинации гуми и джанти на Volkswagen?

Комбинациите от джанти/гума на Volkswagen могат да бъдат открити сред предложенията на Volkswagen Оригинални аксесоари.

При купуването, съответно доставката на Вашия нов Volkswagen, Вие получавате книжка с указания за експлоатация (бордова литература). В нея са изброени всички комбинации колело/гума, които са разрешени точно за Вашия модел и неговата специална моторизация. При изброяването винаги се имат предвид Volkswagen Оригинални части - за нови автомобили се монтират само Оригинални части.

В допълнение на Оригиналните части предложенията Volkswagen Оригинални аксесоари разширяват възможността за допълнително индивидуализиране на Вашия Volkswagen и дават по-голяма свобода за избор. Важно е обаче винаги да проверявате, дали избраните от вас джанти или комплекти колела са подходящи за монтиране на Вашия автомобил. Затова потърсете в най-близкия до Вас Volkswagen сервиз консултация с наш служител.

Често задавани въпроси Какво означава "препоръчано от Volkswagen" по отношение на комбинацията гума/джанта

В бордовата литература са изброени всички комбинации, които Volkswagen по време на разработването на съответния автомобил е изпробвал като сигурни и подходящи. Изборът и съответно препоръката на тези комбинации се основават на практически изпитвания, проведени съгласно високите изисквания на Volkswagen по отношение на пътно поведение, безопасност на движение и комфорт.

Комбинации, които не са препоръчани от производителя, често налагат конструктивни промени по колелото и/или автомобила. Тези промени трябва първо да бъдат проверени от одобрена от държавата организация за изпитване, като далеч не всяка промяна се одобрява. Ако искате да избегнете усложнения, най-сигурният и лесен начин е да се придържате към препоръчаните комбинации джанта/гума.

Често задавани въпроси Каква е разликата между различните комбинации гуми и джанти?

На практика са възможни следните комбинации: монтиране на джанти с по-голям диаметър и гуми с по-нисък профил или джанти с по-малък диаметър и гуми с по-висок профил. При всеки от вариантите обаче е задължително да се запази външният габаритен размер на колелото, посочен от завода-производител на автомобила.

Изборът на по-големи джанти изисква поставянето на нископрофилни гуми, които да се деформират по-малко при натоварване и да запазят стабилността на автомобила. Този вариант осигуряват по-добра динамика и по-директно управление на автомобила. Подходящ е при летни пътни условия и за водачи с по-динамичен стил на шофиране.

По-малкият диаметър на джантата щади автомобила при движение по неравни пътища, но не се препоръчва при шофиране с висока скорост. Подходящ е повече при зимни пътни условия и за водачи, които имат по-умерен стил на шофиране.

Често задавани въпроси Защо има разлика при препоръчаните комбинации джанти/гуми за зимата и лятото?

Принципно важи: Всички одобрени комбинации джанти/гуми важат както за летни, така и за зимни гуми. Препоръчаните зимни гуми се различават основно в две точки от другите възможни гуми: в скоростния индекс (който е споменат в последната буква на обозначението на гумата) и в диаметъра. Обикновено зимните гуми имат по-нисък скоростен индекс - тъй като през зимата условията на пътната настилка са различни. И: Колкото по-голямо е едно колело/гума, толкова по-малко място остава за вериги за сняг. Затова по принцип препоръчаните зимни гуми не са най-големите, които са одобрени за този автомобил.

Често задавани въпроси За какво трябва да внимаваме?

Колкото по-голяма е джантата, толкова по-голяма е и гумата - и толкова по-малко място остава между колелото и каросерията на автомобила. Поради тази причина не всички одобрени и възможни комбинации от колела и гуми са съвместими с вериги за сняг. Затова ние да препоръчваме преди избора на джанти или комплекти колела, да проверите дали те са съвместими с вериги за сняг. При въпроси относно веригите за сняг, техните видове и одобрение за различни комбинации колело/гума, се обърнете към най-близкия до Вас Volkswagen сервиз.

Често задавани въпроси Други въпроси?

Имате още въпроси по темата? Вие можете да се обърнете по всяко време към оторизиран партньор на Volkswagen. Нашите сервизни специалисти с удоволствие ще Ви консултират и посочат най-удачното за Вас решение.

Маркировка на джантата

Открийте тук какво означават абревиатурата като 7.0 J X 17, ET49, LK112/5 по джантите на Вашия автомобил.

Ами сега!
Изглежда браузърът ви не е актуален. Може би уебсайтът ни не работи оптимално. Повечето браузъри (но не и MS Internet Explorer 11 и по-стари) все още работят добре.

Препоръчваме ви да актуализирате вашия уеб браузър!
Последната версия може да гарантира добро изживяване навсякъде в Интернет.

Благодарим ви за посещението,
Вашият Volkswagen екип