Този сайт използва бисквитки, за да персонализира страницата спрямо Вашите интереси. Ако останете на страницата, Вие се съгласявате с използването на бисквитки.
Приемам

Летни гуми

Намиране и разбиране на комбинациите от джанти/гуми на Volkswagen. Джантите – специална тема, когато става дума за автомобила и неговия дизайн. Някои могат да прекарат часове да избират оптично идеални джанти, други не могат дори да кажат дали шофират алуминиеви или стоманени джанти. Има и такива, които с удоволствие биха били по-информирани, но се стряскат от широкия набор от предложения и изисквания. Тази страница е за всички: за по-добро разбиране, търсене и намиране!

Комбинация от джанти и гуми.

Гумата се монтира към джантата и формират един елемент - колелото. Правилната комбинация джанта/гума има съществено значение за функционирането на автомобила и за цялостното му представяне на пътя. Неправилната комбинация може да окаже влияние на разхода на гориво, но най-вече на стабилността на автомобила на пътя и контролът над него.

Комбинирането на гуми и джанти изисква съобразяване на няколко показателя: радиус на въртене на гумата, височина и широчина на гумата, както и широчината на джантата и нейният диаметър.

Счита се, че гумата прикрепва оптимално към джантата, когато е с около 30 мм по-широка. Причината за това е, че широчината на гумата се измерва в нейната най-изпъкнала част, а там разстоянието е по-голямо от това между вътрешните ръбове, прикрепящи гумата към джантата. 

 

 

 

Къде мога да намеря информация за възможните комбинации гуми и джанти за моя Volkswagen?

Комбинациите от джанти/гума на Volkswagen могат да бъдат открити сред предложенията на Volkswagen Оригинални аксесоари.

При купуването, съответно доставката на Вашия нов Volkswagen, Вие получавате книжка с указания за експлоатация (бордова литература). В нея са изброени всички комбинации колело/гума, които са разрешени точно за Вашия модел и неговата специална моторизация. При изброяването винаги се имат предвид Volkswagen Оригинални части - за нови автомобили се монтират само Оригинални части.

В допълнение на Оригиналните части предложенията Volkswagen Оригинални аксесоари разширяват възможността за допълнително индивидуализиране на Вашия Volkswagen и дават по-голяма свобода за избор. Важно е обаче винаги да проверявате, дали избраните от вас джанти или комплекти колела са подходящи за монтиране на Вашия автомобил. Затова потърсете в най-близкия до Вас Volkswagen сервиз консултация с наш служител.

Какво означава „препоръчано от Volkswagen“ по отношение на комбинацията джанти/гуми?

В бордовата литература са изброени всички комбинации, които Volkswagen по време на разработването на съответния автомобил е изпробвал като сигурни и подходящи. Изборът и съответно препоръката на тези комбинации се основават на практически изпитвания, проведени съгласно високите изисквания на Volkswagen по отношение на пътно поведение, безопасност на движение и комфорт.

Комбинации, които не са препоръчани от производителя, често налагат конструктивни промени по колелото и/или автомобила. Тези промени трябва първо да бъдат проверени от одобрена от държавата организация за изпитване, като далеч не всяка промяна се одобрява. Ако искате да избегнете усложнения, най-сигурният и лесен начин е да се придържате към препоръчаните комбинации джанта/гума.

Каква е разликата между различните комбинации гуми и джанти?

На практика са възможни следните комбинации: монтиране на джанти с по-голям диаметър и гуми с по-нисък профил или джанти с по-малък диаметър и гуми с по-висок профил. При всеки от вариантите обаче е задължително да се запази външният габаритен размер на колелото, посочен от завода-производител на автомобила.

Изборът на по-големи джанти изисква поставянето на нископрофилни гуми, които да се деформират по-малко при натоварване и да запазят стабилността на автомобила. Този вариант осигуряват по-добра динамика и по-директно управление на автомобила. Подходящ е при летни пътни условия и за водачи с по-динамичен стил на шофиране.

По-малкият диаметър на джантата щади автомобила при движение по неравни пътища, но не се препоръчва при шофиране с висока скорост. Подходящ е повече при зимни пътни условия и за водачи, които имат по-умерен стил на шофиране.

 

 

Защо има разлика при препоръчаните комбинации джанти/гуми за зимата и лятото?

Принципно важи: Всички одобрени комбинации джанти/гуми важат както за летни, така и за зимни гуми. Препоръчаните зимни гуми се различават основно в две точки от другите възможни гуми: в скоростния индекс (който е споменат в последната буква на обозначението на гумата) и в диаметъра. Обикновено зимните гуми имат по-нисък скоростен индекс - тъй като през зимата условията на пътната настилка са различни. И: Колкото по-голямо е едно колело/гума, толкова по-малко място остава за вериги за сняг. Затова по принцип препоръчаните зимни гуми не са най-големите, които са одобрени за този автомобил.

За какво трябва да внимаваме?

Колкото по-голяма е джантата, толкова по-голяма е и гумата - и толкова по-малко място остава между колелото и каросерията на автомобила. Поради тази причина не всички одобрени и възможни комбинации от колела и гуми са съвместими с вериги за сняг. Затова ние да препоръчваме преди избора на джанти или комплекти колела, да проверите дали те са съвместими с вериги за сняг. При въпроси относно веригите за сняг, техните видове и одобрение за различни комбинации колело/гума, се обърнете към най-близкия до Вас Volkswagen сервиз.

Други въпроси?

Имате още въпроси по темата? Вие можете да се обърнете по всяко време към оторизиран партньор на Volkswagen. Нашите сервизни специалисти с удоволствие ще Ви консултират и посочат най-удачното за Вас решение.

Маркировка на джантата.

Открийте тук какво означават абревиатурата като 7.0 J X 17, ET49, LK112/5 по джантите на Вашия автомобил.